Земята скоро ще бъде "градска" планета

13.11.2019 г.
Big-City-Chicago Доклад на ООН за урбанизацията, публикуван през 2018 г. прогнозира, че до 2050 година светът ще принадлежи на градовете. В Кайро, Киншаса и Лагос, както и във всеки от другите световни мегаполиси ще живеят повече от 20 милиона жители. Според изследването се очаква до средата на века населението на Земята да достигне до над 9 млрд, а около 70% процента от него да живее в градска среда. Saint-Gobain изпълнява своята мисия в този изключително урбанизиран, глобализиран свят, който обаче изисква локални решения. И това е причината начинът, по който строим в Осло, да се различава от този в Ню Делхи.


ИНОВАЦИЯТА Е ОТГОВОРЪТ НА ДЕМОГРАФСКИТЕ ПРОМЕНИ

Тази вълна на урбанизация в световен мащаб изисква изграждането или обновяването на милиони жилища, обществени и бизнес сгради, като от голямо значение е те да са удобни и безопасни и да водят до максимално редуциране на въздействието върху околната среда.

За да бъдем иновативни, ние стартирахме със създаването на наши R&D отдели на всеки континент. Към момента има изградени осем крос-бизнес центрове Saint-Gobain в Европа, Азия и Америка, които имат за цел да проектират иновационни продукти и решения и които да бъдат от полза за клиентите ни във всяко кътче на света. Тези центрове се опитват да изобретят „материали, адаптирани към биоклиматичните ситуации, на които сградите ще трябва да издържат“, обяснява Арманд Айдари, вицепрезидент R&D в Saint-Gobain. „В Индия важен въпрос е предотвратяването на нагряването на сградите от слънчевата светлина през лятото, което да намали разходите по охлаждането им“, допълва още той. Това от своя страна може да доведе и до намаляване закупуването на климатици, които също спадат към замърсителите на въздуха.Друг фактор, който вземаме под внимание в нашата работа е и социалната ситуация в отделните региони. В тази връзка са създадени изследователски програми за жилища с ниска себестойност в някои от по-бедните региони. От друга страна в развитите държави производството на сглобяеми изделия са отговор на недостига на работна ръка, когато търсенето нараства. Очаква се 3D-принтираните елементи с ниски екологични разходи да имат все по-голямо значение за строителните проекти. Saint-Gobain е пионер в 3D принтирането в строителството със своя жилищен проект в Холандия - Project Milestone. Надяваме се този иновативен проект да стане предшественик на жилищните квартали в градовете на бъдещето.

Във време, когато ограниченията, свързани с пренаселването на регионите, се повишават, изследването на решенията са в начален етап. Вдъхновението ни идва от природата, например от биомимикрията – формите, които можем да възприемем от нея и да адаптираме в дизайна и архитектурата. В производството на стъклената и каменната вата, бихме могли да се поучим от начина, по който птиците изграждат гнездата си, за да увеличат „топло - и звукоизолационните свойства на един дом“, предполага Арманд-Айдари. Цветовете на лотоса вдъхновиха Saint-Gobain да проектира самопочиствaщо се стъкло: дъждът, падащ по него, измива праха и частиците, които са натрупани по повърхността му.

ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ МАТЕРИАЛИ В ГРАДСКИ УСЛОВИЯ

Освен да бъде „умен”, градът се нуждае от „интелигентност“ и в основата на това са материалите. Прекарваме 80% от времето си в затворените пространства - у дома, в офиса, пътувайки т.е. 80% от времето си сме в контакт с тях. Това, което е важно за нас е уютната топлина, защитата от шума наоколо, достъпът до естествена светлина и качеството на въздуха. И това е още по-важно и осезаемо в пренаселените градове.

 „В Близкия изток“, обяснява Бечара Амар, директор развитие за източното Средиземноморие и Близкия Изток, „сградите консумират до 80% от генерираната електроенергия, главно от климатиците.“ Намаляването на потреблението се осъществява чрез инсталиране на стъкло, което изолира достатъчно или е в състояние да „тонира“ пропорционално количеството влизаща светлина. Пример за това е електрохромното (известно като „умно“ или „динамично“) стъкло SageGlass.

Изолацията от заобикалящият ни шум е друг проблем, валиден основно за големите градове. По-малко шум, навлизащ в затворените пространства, които обитаваме или в които работим, означава по-малко стрес и по-голяма ефективност при различните ни дейности. "Kandumètre" е малко устройство, чиято цел е да улавя и идентифицира източниците на шум в откритите пространства, за да се справим по-добре с тях.


Достъп до естествена светлина. Какво бихме правили без него? Големите прозорци отдавна са навлезли в дизайна на бизнес сградите и жилищата; стъклото има свойството да пропуска повече или по-малко светлина според конкретните нужди на обитателите. Удобствата в ежедневието ни често е свързано със стъклото и неговата употреба, така че в бъдеще ще виждаме все повече и повече големи стъклени площи, които ще добавят изисканост към градските фасади и ще подобрят външния им вид. Нашите стъклени панели за фасади с дължина, стигаща до впечатляващите 18 метра, отварят изцяло нови творчески възможности за тези, които мечтаят мащабно.

И накрая, качеството на въздуха, което толкова ценим в града. Замърсителите в закритите пространства могат да причинят дразнене, главоболие, болки в гърлото и дори респираторни заболявания. Но как да намалим присъствието им? Например, като използваме продукти като гипскартон Activ'air или тапети Novelio CleanAir, специално проектирани да абсорбират замърсителите и да осигурят оптимално качество на въздуха за обитателите, или такива с много ниски емисии, като например нова стъклена вата ISOVER.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД СТРОИТЕЛСТВОТО В РАЗВИВАЩИТЕ СЕ СТРАНИ

Говорейки за строителството в градовете включва адаптацията на местата, където прирастът на населението е най-висок. Пример за това е Индия, която е участник в новата програма за градовете под егидата на ООН. Там прогнозите са за 500 милиона повече жители в градовете до 2050 г.  И тук, както и в Африка е необходимо строителството на чисто нови сгради, тъй като съществуващите не могат да бъдат реновирани. Това предоставя възможност да бъдат предложени висококачествени, енергийно ефективни сгради, построени по утвърдени стандарти.

R&D центърът  на Saint-Gobain в Ченай, недалеч от Бангалор в южната част на Индия, работи в тясно сътрудничество с местните фирми и университети. Експертите там работят над създаването на материали, способни да издържат на горещ и влажен климат. И тук, както и на други места, се отчитат опасностите от климата с идеята да си представим „устойчивия град“, който може да бъде бързо реконструиран след бедствено метеорологично събитие.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД СТРОИТЕЛСТВОТО В РАЗВИТИТЕ СТРАНИ

Парижкото споразумение и неотдавнашната среща на върха по въпросите на климата насърчават Saint-Gobain да ускори дейностите си по отношение на обновяването на сгради в Европа и САЩ. Отдавна е ясно, че енергийните характеристики и комфортът вървят ръка за ръка. Отчитането на все по-строги стандарти извежда иновациите на преден план, за да се повишава непрекъснато ефективността по отношение на топлоизолация, шумоизолация, яркост и здравословни условия на живот. Кръговата икономика допълва този подход, като насърчава еко-дизайна на материалите и променя практиките.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ?

Saint-Gobain е активен член на повече от 30 международни организации, работещи в подкрепа на зеленото строителство в целия свят, за да обменя идеи за градовете и сградите на бъдещето.