Енергийна ефективност – как да помогнем на себе си и на околната среда?

21.05.2018 г.
енергийна ефективност - как, околна среда
Енергийната ефективност е термин, който всички сме чували, но с който малко хора са запознати в детайли. Реално енергийната ефективност означава да се предоставя или произвежда един и същ продукт или услуга, но с изразходването на по-малко енергия. Например да смените традиционните си крушки за осветление с такива, които са енергоспестяващи. Енергийната ефективност често се разглежда като скъпа инвестиция, която в бъдеще Ви се отпплаща с по-малко разходи и по-голям шанс за спестяването на енергия и ресурси, които биха навредили на Вас и околната среда.
 

Разликата между енергийна ефективност и пестене на енергия


Двете фрази, които са доста близки по значение, но различни по смисъл, често се бъркат в днешно време. Да спестите енергия е например да намалите отоплението си през зимата, да ходите до някъде пеша или да се придвижите с градски транспорт, вместо да карате личния си автомобил. Енергийната ефективност променя изцяло начинът, по който се конструира даден продукт или услуга и начинът му на работа - например да започнем да съкращаваме въглеродните емисии, които отделяме всеки ден в природата.
 

Особености


Разбира се, кое решение е енергийно ефективно строго зависи от географския район. Във Великобритания например, тъй като температурите са сравнително ниски през по-голямата част от годината, а също има и много валежи, е добре да се инвестира в изолации, оплътнение на стените отвън и отвътре, както и енергоспестяващи електроуреди и осветителни тела. Така се пестят ток, усилия и финансови средства. Ако не става въпрос за домашни условия, а за административни сгради, фокусът се измества към системите за вентилация, климатици и осветление. Самото разположение на една сграда и заобикалящите я сгради, могат да допринесат за енергийната ефективност. Например дървета, хълмове, планини или други постройки могат да бъдат използвани за сянката, която правят, и за възможността да блокират вятър. В по-студени райони сградите се строят така, че в тях през целия ден да прониква слънчева светлина, за да се пести от отопление. Енергийно ефективни, добре разположени и оплътнени прозорци и врати, добре изолирани мазета и килери могат да намалят драстично нуждата от допълнително отопление.

Автомобилите вече се произвеждат с подобрени, по-леки двигатели, които не произвеждат толкова вредни емисии, както и с по-лек и аеродинамичен дизайн. Прогнозата е чрез бъдещи иновации и подобрения в технологиите, до 2020 г. една кола да произвежда 95 грама въглероден диоксид за един километър вместо 150 грама. 

 

Как да си помогнем?


Чрез енергийна ефективност и пестене на енергия можем да помогнем на себе си и на природата, подобрявайки качеството на живот за всички живи същества.
  • Ако имате къща, която има нужда от ремонт, направете го! Не започвайте проект да построите нова, изхабявайки огромно количество ресурси, когато ремонтът може дори да е по-изгоден.

  • Можете да използвате соларни панели, за да използвате директната слънчева светлина, която така или иначе получавате, и можете да превърнете в ресурс.

  • Купувайте енергоспестяващи уреди, осветителни тела, филтри за пречистване на вода, изключвайте електричеството, когато знаете, че няма да го използвате.

  • Ако поддържате техниката си, няма да се налага да си купувате нова, защото ще има по-дълъг живот.

  • Използвйте друг вид транспорт: карайте колело, вместо да шофирате, пътувайте с влак или друго средство за придвижване, вместо да хабите гориво.

  • Използвайте опаковки и торби за многократна употреба вместо пластмасовите, които така или иначе не са полезни.

  • Комбинация от ефективна енергия и пестене на енергия е най-добре за Вас и околната среда, защото така се намаляват вредните емисии, излишното потребяване на природен газ и други горива, и цялостното замърсяване.

Ако имате желание да подобрите начина си на живот и да допринесете за околната среда чрез иновативни решения и енергийна ефективност, ще бъдете в сигурни ръце, ако се доверите на Сен-Гобен.