10 иновативни строителни материалa, които ще променят индустрията – Част 1

20.06.2018 г.
10 иновативни строителни материалa
Така очакваната революция в строителството набира инерция. Вече имаме дронове, виртуална реалност, добавена реалност и много други технологии. Но нещата не спират до тук. Изследователи и различни институти развиват технологиите на друго ниво. Изработката на нови видове бетон и други строителни материали не спира. Нека разгледаме 10 иновативни строителни материалa, които могат да внесат революция в строителния сектор.
 

1.Прозрачно дърво


Вече имаме прозрачно дърво, което може да се използва за изработка на прозорци и соларни панели. Създава се, като първо се премахва облицовката на дървен фурнир, а в последствие се обработва чрез нанотехнологии. Резултатът е прозрачно дърво, което може да се използва за много различни неща в строителството. В резултат на това, че е много евтин материал, може да се използва за намаляване на разходите по различни строителни проекти.
 

2.Охлаждащи системи в тухлите


Чрез комбиниране на глина и хидрогел, студенти от Института за модерна архитектура на Каталуния създали материал, който има охлаждащ ефект върху интериора в сградите.
Хидрокерамиката има способността да редуцира температурата вътре в сградите до 6 ˚C. Охлаждащият ефект идва от наличието на хидрогел в структурата, който абсорбира вода (до 500 пъти своето тегло). Абсорбираната вода се освобождава, за да се понижи температурата през горещите дни.
В следствие на своите полезни свойства, този материал се използва изключително много в горещи райони с цел да се намали нуждата от изкуствено охлаждане на сградите и да се постигне енергийна ефективност.

 

3.Тухли от цигарени угарки


На годишна база се произвеждат 6 милиона цигарени къса, от които се образуват 1.2 милиона тона цигарени угарки. Въздействието върху природата е изключително силно. Елементи като арсен, хром, никел и кадмий навлизат в почвата и нанасят вреда върху природата.

С цел да се намали въздействието върху природата от цигарените угарки, изследователи от технически университет в Австралия разработили технология за производство на по-леки и енергийно ефективни тухли, направени от цигарени угарки.

Главният изследовател на проекта  и неговият екип установяват, че използването на 1% цигарени отпадъци в тухлите може да доведе до много положителен резултат за природата. В допълнение, тухлите, произведени по тази технология, са по-леки и изискват по-малко енергия за производство.

 

4.Марсиански бетон


Вече има бетон, който може да се използва за строеж на структури на Марс. Изследователи от Северозападния университет в САЩ са разработили бетон, който може да се направи с материали, достъпни на Марс.

Новият бетон също така не изисква вода, за да се направи. Отсъствието на нужда от вода може да направи тази иновация изключително ползотворна за строежа и развитието на структури на Марс.

За да се направи марсиански бетон, сяра се нагрява до 240 градуса по Целзий, за да се разтопи до течно състояние. В последствие марсианската почва действа като свързващ елемент. След като почвата и сярата се смесят и изсъхнат, получаваме марсиански бетон. Според изследователския екип пропорцията, в която се смесват марсианска почва и сяра, трябва да е 1:1.

 

5.Преградни стени Хабито


Тухлените стени са здрави и стабилни и могат да носят товари. От своя страна преградните стени от гипскартон се изграждат много лесно, бързо и чисто. Всички знаем обаче, че стените у дома непрекъснато са изложени на различни видове натоварване - удари, преместване на мебели, окачване на товари и други, които неминуемо водят до повреди и нараняване на повърхностите. Освен това всеки път, когато решите да монтирате нещо върху стандартна преградна стена, трябва да използвате специализирани инструменти и аксесоари.
 
Habito® е създаден, за да улеснява начина ви на живот! Благодарение на своите качества, плоскостите HABITO® осигуряват висока устойчивост на физико-механични въздействия. Разработени по иновативна технология, те ви гарантират здравина, удароустойчивост, повърхностна якост и безпроблемна експлоатация без допълнителни разходи за ремонти. Habito® не е просто гипскартон. Habito позволява да монтирате до 15 кг. директно на стената, използвайки само стандартен винт за дърво. Здравата повърхност на плоскостите Habito® ви позволява да монтирате рафтове, корнизи и дори телевизори, без да е необходимо предварително да пробивате с бормашина или да ползвате специални крепежни елементи.

Преградните стени с HABITO® са разработени в много варианти, за да отговорят на най-високите изисквания за надежност, сигурност и здравина на стените при оформяне на интериора. Изборът зависи от проекта и предпочитанията на клиента.


Във втора част ще Ви разкрием още 5 интересни и иновативни строителни материали, които ще променят строителната индустрия.