Защо е важно да изолирате дома си

06.10.2017 г.
Изолация на дома защо е важно
Повечето от нас искат постоянна температура в жилището си през цялата година – усещане за студен дом през лятото и топъл през зимата. Природата не се съобразява с нашите желания. В тази статия ще Ви дадем няколко основателни причини да изолирате дома си, за да се радвате на по-приятна и здравословна среда вкъщи


По-ниски разходи за ток

Топлият въздух обикновено се движи към по-студени места, докато температурната разлика се изравни. Изолацията помага да се намалят тези загуби на топлина в студено време, както и топлината да не нахлува в жилището, когато е топло. Изолацията затруднява движението на топлия въздух и като бариера предпазва вътрешната среда от външни влияния. Чрез изолиране на стените и таванските помещения на дома, Вие ще намалите драстично загубите на топлина през зимата и нахлуването на горещ въздух през лятото. По този начин може да намалите сметките си за отопление и охлаждане наполовина. Така ще повишите и топлинния комфорт в жилището си. След изолиране Вашият дом ще има по-стабилна температура през цялата година. По този начин си осигурявате една по-приятна и комфортна вътрешна среда.
 

Понижава се риска от кондензация и мухъл

Кондензацията е причинена от температурната разлика между външната и вътрешната повърхност на прозорците и стените в дома Ви. Изолацията спомага да се намали риска от кондензация по стените. При поставянето на изолацията се слага и водонепропусклив слой, който защитава стените от нахлуване на вода.

Развитието на мухъл в дома Ви също е свързано с температурата и влажността на въздуха в жилището. След изолацията температурата на стените Ви ще е по-висока, като по този начин се премахва риска от развитие на мухъл. Както знаете, мухълът не само загрозява дома Ви, а носи със себе си и рискове за Вашето здраве.


Прави дома Ви по-здрав

Съществуват много и различни видове изолация, които са специално създадени, за да осигурят дълготрайна защита на външните Ви стени. Външната изолация премахва риска от повишение температурни загуби поради напуквания и дупки в стените. Качествените изолационни материали осигуряват защита за тухлените и бетонни конструкции, като запазват първоначалния вид за по-дълго време.
 

Домът Ви ще изглежда по-добре


Външната изолация може значително да подобри външния вид на имота Ви. При външната изолация могат да се използват голям набор от довършителни материали, както и различни шаблони. Независимо дали домът Ви е исторически или модерен, външната изолация може да се направи така, че да е в синхрон със стила на имота.
 

Намалява се вредата върху природата

Знаем, че отоплението на домовете, независимо дали с електричеството или с твърди горива, нанася вреди на околната среда. Ако изолирате дома си, Вие ще използвате по-малко енергия, а от там и вредата върху природата ще е по-малка. По-малкото количество използвана енергия за домакински нужди може да намали емисиите на въглероден диоксид и да предотврати климатичните промени. Колкото по-малко твърди горива се използват, толкова по-устойчива среда ще оставим за поколението след нас.

Независимо от типологията на строителството, изолацията играе много важна роля за постигането на оптимален комфорт в помещенията. Освен това изборът на ефективна изолационна система води до по-голяма енергийна ефективност. Оптималният избор за този тип изолация е изборът на ефективни и висококачествени материали. В зависимост от ситуацията могат да се използват продукти от каменна вата или стъклена вата за стени. Те могат да бъдат монтирани в:

 
  • мокра система: изолация, направена от външната периметърна стена, използваща минерална вата, вградена в система от циментови лепила
  • суха система: периметърна изолация върху вътрешни стени, използваща стъклена вата, разположена в система от гипсокартон.

Дебелината, която трябва да се осигури за изолиране на външните стени, е 15 см и избраният продукт трябва да има възможно най-ниска топлинна проводимост. За покрива или тавана може да се използва стъклена вата с топлопроводимост, колкото е възможно по-ниска и разположена с дебелина 25 см. Тя се поставя между гредите, които поддържат покрива - уверете се, че е със слой от най-малко 10 см, за да скриете гредите. Това може да бъде постигнато чрез създаване на стоманена структура, като се прилага бариера срещу пара и дифузионното фолио, след затварянето на гипсокартона. Отоплението може да се извърши чрез подово отопление или класическия вариант чрез радиатори. Пространството, материалът, цветът и основните инструменти, управлявани от архитекта, зависят основно от светлината и материала на стъклото, който филтрира и насочва светлината. Аспектите, които допринасят за устойчивостта на дадена сграда (жилищна или нежилищна), се отнасят до използването на различните видове стъкло в зависимост от ориентацията на прозорците и от предимствата, които те предлагат. Например слънчево управление, топлоизолация, прозрачност, акустичен комфорт, защита и т.н -, всички комбинирани, предлагащи комфорта, който наистина ни харесва. Прозрачността е средство за връзка между хората и природата, фина линия между публичното и частното пространство, но и елемент, който потиска тези граници, разкривайки вселена на естетическите и техническите възможности, породени от използването на стъкло. По този начин, като комбинираме правилните решения и стратегии, можем да превърнем обикновена къща в място, наречено "дом".

Ако все още не сте убедени, че
изолацията на жилището Ви е правилният избор за Вас, може да разгледате сайта на Сен-Гобен, за да се запознаете с останалите предимства на изолацията.Прочетете още статии