Защо да внедрим система за управление в стара сграда?

03.04.2018 г.
sistema-za-upravlenie-na-stara-sgrada
  
Мислите ли, че старите сгради не могат да съдържат модерни системи? Не сте сами, но това е много грешно. Много собственици и мениджъри на сгради смятат, че оборудването на стара сграда с умни технологии включва много капитал и недостатъчна възвращаемост. Докато това беше истина в миналото, облачните услуги и достъпните технологии като софтуери за анализ на информация в реално време и безжични сензори промениха финансовото уравнение. 

Ползи от умните сгради


Средно, интелигентните сгради предлагат по-ниски оперативни разходи от останалите сгради. Според независимо проучване, интелигентните сгради използват от 20 до 40 процента по-малко енергия. Също така вграждането на умни решения в сградите повишава тяхната продажна стойност в последствие. Възвращаемостта от инвестицията може да варира от една до друга сграда, но всички сгради, включително историческите, имат полза от въвеждането на умни системи за управление. 

А какво е умна сграда? 


Определението за умна сграда или казано по друг начин интелигентна, автоматизирана сграда, варира. Въпреки това, тези термини обикновено се отнасят до сграда, в която поне една система, като например за пожарна безопасност, телекомуникации, сигурност и подобни, е контролирана от компютри и е програмируема. Системите за автоматизация на сгради са често срещани в новопостроените сгради, но днешните технологии позволяват да се повиши продуктивността на сградата и нейната енергийна ефективност, независимо от годината на построяване

Защо сега е моментът да направите сградата си по-интелигентна?


Internet of Things предостави много възможности за управление на сгради, като едновременно с това нужното оборудване става все по-евтино и достъпно. Цената на различните компоненти за автоматизиране на сграда се понижиха, след като започнаха да се използват от повече бизнеси. Например, компоненти за интелигентно осветление могат да се закупят за около $50 на брой, сравнено със $120 преди няколко години. 
Системите за управление на сгради също станаха по гъвкави и евтини. Цената на безжичен сензор, който се използва за събиране на информация от информационната система на сградата, е спаднала под $10 на брой, значително понижаваща цялостната цена за движено от данни управление на сграда. 

 

Какво Ви дава автоматизираното наблюдение?


Комбинирайки безжично наблюдение с прогнозни анализи, умните системи за управление на сгради повишават продуктивността на сградата с постоянни анализи и известяване при проблеми. Така работници могат да разрешат дистанционно определен проблем преди той да предизвика спиране на дадена система. Някои платформи предлагат комбинация от дистанционно наблюдение с експерти на място, когато проблема не може да се реши дистанционно. 
 

Какво се предлага в менюто за умни сгради


Има различни области, които могат да се подобрят чрез новите технологии. Ето някои от тях: 
 

• Умни асансьори

Автоматизираните асансьори позволяват по-бързо придвижване, използвайки по-малко енергия от старите модели. Те също така предоставят данни на техниците в реално време, за да се предотвратят спирания и други проблеми. 

• Умно осветление

Умните осветителни системи могат да подобрят енергийната ефективност на сградите. Те могат да се имплементират чрез фотоклетки, отчитащи дали има някой в стаята, автоматизирано пускане и спиране в определен час и други. Те също така могат да предложат отчет на изразходваната енергия за избран период от време. 

• Умни охранителни системи

Съществуват различни системи за охрана и достъп, предлагащи визуално и гласово разпознаване, анализ на данни за човекопотока в сградата, както и централизиран контрол на достъпите на различни служители до различни части на сградата. 

Светът около нас става по-умен и е нормално сградите да следват тенденциите. Имплементирането на централизирани системи и технологии за управление на процесите в сградите осигурява както повече контрол, така и полезна информация. Тази информация може да се ползва за анализ и по-нататъшно подобряване на ефективността. Ние от Сен-Гобен считаме, че сградите трябва да са отражение на нашия начин на живот. По тази причина създаваме сгради, които едновременно са комфортни за своите обитатели, осигуряват достатъчно светлина и постоянна циркулация на свеж въздух, както и високо ниво на енергийна ефективност. В компанията се работи по редица проекти и продукти, които позволяват умно управление на сградите.