Трикове за пестене на енергия в предприятията

13.12.2018 г.
Трикове за пестене на енергия в предприятията
Управляването на собствен бизнес може да бъде трудно начинание. И може да стане още по-сложно, когато научите за различните видове разходи, които трябва да поемете. Заплатите, наемите, консумативите, сметките и много други - всички тези фактори могат да повлияят на вашия бюджет и ще трябва да бъдат взети предвид, когато създавате предприятие.

По-специално електричеството и водата са доста скъпи и вероятно бихте искали да съкратите част от харчовете в тази насока. Добрата новина тук е, че когато говорим за
пестене на енергия, то насочваме усилията си не само към поддържане на изгоден бизнес, но и помагаме на околната среда. А всъщност, именно опазването на природата е един от най-важните социални ангажименти, които всяка компания би трябвало да поема още при стартирането си.
Разбира се, някои действия за пестене на енергия, като използването на по-енергийно ефективни уреди, могат да включват първоначална инвестиция. Тази инвестиция, обаче, със сигурност ще доведе до значителни икономии, което бързо ще се усети в месечните ви разчети. Важно е да разгледате внимателно разходите си за енергия и да започнете да откривате кои области от вашия бизнес използват най-много ток. Обикновено оборудването, което включва отопление и охлаждане, изразходва по-голямата част. Вашият бизнес може да се възползва и от оценка на енергийната ефективност. Тя измерва текущото потребление и емисиите на парникови газове, за да даде приоритетни препоръки за действие.

 

Ето някои от нашите съвети и предложения за пестене на енергия:

 

Направете енергиен одит


Наемете компания за енергийни одити, която да направи такъв за вашия офис. Много компании за комунални услуги предлагат безплатна програма за енергиен одит, за да сте сигурни, че използвате енергията по оптимателен начин.
 

Замяна на съществуващите крушки


LED светлините консумират по-малко енергия, а освен това се радват на много по-дълъг живот. В тази насока доста бързо ще забележите удобствата и намалените разходи. И ще можете да се фокусирате върху по-важните неща в бизнеса си, вместо върху постоянната смяна на некачествени крушки.
 

Използвайте функцията за хибернация на компютри и лаптопи


Функцията за хибернация на лаптопи и настолни компютри ви позволява да запазите работата си такава, каквато е, като можете да продължите от същата точка следващия ден. Така пестите енергия, а няма опасност да загубите труда си.

Пестене на енергия в предприятия, енергийна ефективност

 

Намалете използването на хартия


Печатайте само при необходимост. Това не само ще намали загубата на хартия, но и ще съкрати енергията, необходима за работа с принтера, което на свой ред ще намали енергийните разходи и ще удължи живота на вашия принтер. Всеки път, преди да принтирате лист хартия, си помислете за планетата, която има нужда от повече дръвчета и от по-малко електроцентрали. Помислете кое е по-важно.

Енергийна ефективност, пестене на енергия в предприятия
 

Изключете устройствата, когато не ги използвате


Уверете се, че сте изключили всички принтери, скенери, микровълнова печка, осветление, климатици, машини за кафе и други през почивните дни или празниците. Те продължават да черпят енергия, дори ако са включени. Изключването им след работно време ще спести енергия и ще намали разходите ви.
 

Купете енергоспестяващи уреди


Енергийноефективните уреди струват малко повече, но при дълги години на употреба те ще ви спестят много пари. Това важи за всяко оборудване, което работи с електричество.
 

Инвестирайте в програмируем термостат


Програмируемият термостат има способността автоматично да регулира температурата на вашето работно място, когато никой не работи. По-малкото включване и изключване на уредите за отопление може да доведе до значителни икономии за вашия бизнес. Междувременно може да проверите и за места в предприятието, откъдето нахлува течение. Изолацията им също ще помогне за по-малко харчене на ток.
Минимизирайте изкуственото осветление и използвайте прозорците

Ясно е, че изкуствените светлини консумират енергия. Опитайте се да използвате максимална дневна светлина. А и тя е по-добра за очите на служителите ви.

 

Използвайте функции за пестене на енергия


Обучавайте служителите си по отношение на енергоспестяващите характеристики на климатиците, принтерите, микровълните и ги оставяйте да използват тези функции за пестене на енергия. Изхвърлете старите приспособления, ако нямат такава опция, и купете енергийно ефективни периферни устройства.
 

Обмислете инсталирането на слънчеви панели


Слънчевата енергия е свободен, чист и възобновяем източник на енергия. Слънчевите панели могат първоначално да струват скъпо, но тази цена може да бъде възстановена в рамките на няколко години, ако слънчевата енергия се използва максимално. Слънчевите панели издържат по-дълго и са много лесни в поддръжката. Това ще ви помогне да намалите месечната си сметка за електричество, както и ще ви спести чисто оперативно време за ремотни дейности и други досадни занимания.


Засадете сенчести дървета извън офиса


Озеленяването на терена около сградата ви ще предпази от интензивно слънце по време на лятото и от студени ветрове през зимата. Един красив и свеж начин за пестене на енергия! Не забравяйте, че тези дървета ще останат дълго след вас и ще бъдат от голяма полза на планетата.
 

Организирайте повече виртуални срещи


Технологични решения като като Webex и Skype ви позволяват да провеждате виртуални срещи, да правите презентации и да осъществявате разговори от разстояние. Можете със сигурност да спестите пари от количеството бензин или самолетни билети, които ще бъдат използвани за неща, които спокойно могат да се изговорят и онлайн.
 

Позволете на служителите да работят от дома


Дайте на вашите служители възможност да работят от домовете си един ден в седмицата. С помощта на VPN технологията, служител може да се свърже с офис мрежата безопасно и сигурно. С по-малко служители в офиса ще се изисква по-малко осветление и охлаждане (или отопление). А и гъвката работна среда насърчава креативността на служителите!
 
Трикове за пестене на енергия, енергийна ефективност

Направете брейнсторминг


Мисията за енергийна ефективност не е отговорност единствено на собствениците на предприятия. На служителите трябва да бъде възложена отговорността да излязат със собствените си иновативни идеи за намаляване на разходите за енергия. Работодателите често подценяват идеите на своите служители, затова е много важно да имате открит диалог за нещата, които биха могли да се променят във връзка. Така ще стимулирате също приятелството и доверието помежду ви.

Най-важният съвет за пестене на енергия е изграждането/обновяването на жилищните пространства с енергоефективни екологични материали за
устойчиво строителство с Isover Weber, които намаляват разходите за отопление през зимата и лятото. Вярваме в положителна тенденция, повлияна от повишеното внимание на разработчиците, изпълнителите и бенефициентите в по-безопасни и устойчиви места на живот и работа. В тази връзка в Saint-Gobain стартирахме нова концепция за проектиране на сградите: Multi Comfort. Концепцията е фокусирана върху 5 ключови елемента на комфорта - естетика, топлинен, акустичен, визуален комфорт и качество на въздуха - като същевременно се цели да се сведе до минимум въздействието върху околната среда. Това е много повече от оптималната изолация на една сграда - тази концепция е преди всичко за благополучието на хората. В момента се изпълнява от екипите на Сен-Гобен в много страни по света, включително в България. Стратегията на Saint-Gobain се основава на целта за проектиране и доставка на новаторски високоефективни решения за подобряване на комфорта на хората, както и екологични материали, за да се намали въздействието на сградите върху околната среда. Оценяваме, че строителният пазар се развива към по-енергийно ефективни сгради и по-високо качество на строителните решения и материали, които се използват. В Saint-Gobain разбираме значението на енергийната ефективност и устойчивостта и се гордеем, че сме световен лидер в областта на пазара на устойчиви местообитания и строителство.

Придържайки се към тези важни стъпки по-горе и ще можете да видите незабавни промени в сметката си за електроенергия още на следващия месец. Хората често подценяват малките неща, които вършат по време на работа, така че повишаването на осведомеността и съзнанието за енергийните въпроси са ключови. Всяко действие е важно. Пожелаваме ви успех!
 
Ние в Saint-Gobain също обръщаме внимание на това, колко енергия изразходваме в ежедневието си. Пример за нашите усилия да бъдем енергийно ефективни е кампанията “Големите малки крачки”. Кампанията се проведе под мотото „Малките неща, които правим водят до голямата промяна“ и основната и цел бе да покаже, че ние като служители имаме силата да бъдем инициатори на идеи за опазване на околната среда. Основни теми в кампанията бяха намаляването на използваните електричество, вода и хартия в офиса, разделно събиране на отпадъците, включително след храненето ни и транспорта до и от работа.

Групата е ангажирана в това да редуцира своето влияние върху околната среда в много висока степен и е убедена, че малките и икономични инициативи могат да окажат сериозно въздействие в тази посока.