Топ 10 тенденции в технологичния свят през 2019 година

17.12.2018 г.
 Топ 10 тенденции в технологичния свят през 2019 година
Изпращаме 2018 година с удовлетворение – високите технологии продължиха да служат в полза на човечеството и да се развиват все повече и повече, осветявайки хоризонта на едно по-светло бъдеще. Учените отбелязаха сериозни успехи в областта на изкуствения интелект, блокчейн технологиите, облачните услуги и изобщо усъвършенстването на комуникацията ни чрез различни устройства и услуги.

Беше вдъхновяващо и се надяваме, че следващата 2019 година ще ни донесе още повече. Нека видим кои са най-очакваните технологични тенденции, които ще владеят света през следващите месеци. А и след това.

 

Изкуствен интелект (AI)


Изкуственият интелект вече е част от живота на хората и индустрията, но продължава да бъде тенденция заради сериозното му въздействие върху начина, по който живеем и работим. Освен това са разработени и други разклонения на AI, включително машинно обучение (Machine Learning), което ще разгледаме по-долу. Припомняме, че изкуственият интелект се отнася до компютърните системи, създадени, за да имитират човешката интелигентност и да изпълняват задачи като разпознаване на изображения, реч или вземане на решения. AI може да изпълнява тези задачи по-бързо и по-точно от хората.
 

Машинно обучение


Машинното обучение е подвид на изкуствения интелект. С Machine Learning компютрите са програмирани да се научат да правят нещо, което не са програмирани да правят: те буквално се учат. Този представител на най-бързо развиващите се технологични тенденции с лекота се внедрява във всички видове индустрии, което създава огромно търсене на квалифицирани професионалисти. Очаква се пазарът да нарасне до 8,81 млрд. долара до 2022 г.

Освен че изпълнява безброй задачи от наше име, машинното обучение генерира работни места. Работата в машинното обучение е сред най-привлекателните нововъзникващи работни места в LinkedIn.

 

Автоматизация на роботизираните процеси или RPA


Подобно на изкуствения интелект и машинното обучение, автоматизацията на роботизираните процеси или RPA е друга технология, която автоматизира работните места. RPA е използването на софтуер за автоматизиране на бизнес процеси като интерпретиране на приложения, обработка на транзакции, обработка на данни и дори отговаряне на имейли.

Въпреки че оценката на Forrester Research предвижда, че RPA автоматизирането ще застраши приблизително 9% от световната работна сила, RPA също създава нови работни места, като същевременно променя съществуващите вече позиции.

 

Блокчейн


Въпреки че повечето хора свързван блокчейн технологията само с криптовалутите като биткойн, тя е полезна по много други начини. Така наречената „верига от данни“ ви дава повече сигурност във всяко отношение – тайната е, че в блокчейн може да се добавят нови данни, без да се премахват или променят останалите.

Тази повишена сигурност е причина блокчейн технологиите да се използват за криптовалути и да са отлична възможност за защита на личната информация на потребителите. И тъй като се увеличава използването й, търсенето на квалифицирани специалисти в областта също нараства.

тенденции в технологиите 2019, енергийна ефективност
 

Периферни изчисления (edge computing)


Периферните изчисления обикновено са обяснявани като "мрежа от центрове за микроданни, които обработват или съхраняват ключови данни локално и ги пренасят в главен център или в облачно място за съхранение". Обикновено се използват при Интернет на нещата (IoT) и така се намалява натоварването на централните хранилища. Това е много полезно, като се има предвид, че количеството данни, което съхраняваме, постоянно нараства.
 

Виртуална реалност и добавена реалност


Виртуалната реалност (VR) потапя потребителя в изкуствено създадена среда, докато добавената реалност (AR) подобрява вече съществуваща среда. Въпреки че VR се използва предимно за игри досега, намира приложение и при обучението, както при VirtualShip - симулационен софтуер, използван за обучение на капитаните на корабите на САЩ, военните и бреговата охрана. Популярната игра Pokemon Go пък е пример за AR.

И двете имат огромен потенциал в областта на развлеченията, образованието, маркетинга. Могат да се използват за обучение на лекари или за да се предложи на посетителите на музея по-дълбоко преживяване.

 

Киберсигурност


Сигурността на киберпространството може да не изглежда като възникваща технология, като се има предвид, че е налича от доста време, но се развива точно както другите технологични тенденции. Това е главно защото заплахите са постоянно нови. Злонамерените хакери, които се опитват да получат незаконно достъп до данните, скоро няма да се откажат и ще продължат да намират начини да преминат дори и най-строгите мерки за сигурност.

Тенденции за технологии 2018

 

Интернет на нещата


Въпреки че звучи като игра, която играете на вашия смартфон, Интернет на нещата (IoT) е бъдещето. Наистина. Много "неща" сега се изграждат с Wi-Fi свързаност, което означава, че те могат да бъдат свързани както към интернет, така и едно към друго. IoT позволява устройства, домакински уреди, автомобили и много други да се свързват и обменят данни чрез интернет. Тук е и надеждата да заживеем в „умни“ домове и „умни“ градове.
 

5G мобилна мрежа


5G е петото поколение мобилни комуникации. Тя надгражда познатите до този момент 4G (LTE / WiMax), 3G (UMTS) и 2G (GSM) системи. 5G производителността цели висока скорост на данни, икономия на енергия, намаляване на разходите, по-висок капацитет на системата и масивна свързаност на устройството. Очаква се догодина да видим първите 5G устройства.
 

Свързани облаци (публични, частни, хибридни)


Можем просто да очертаем това като продължаващата еволюция облачната технология за съхранение. Всъщност това, което се случва, е, че компаниите осъзнават, че имат възможност за публичен облак и частен облак. Понякога те се нуждаят от комбинация от всички налични видове. По този начин свързаните с тях услуги продължават да се развиват, за да отговорят на променящите се нужди на компаниите.

Тенденции за технологии 2018

Ако има нещо, което знаем със сигурност, това е, че цифровата трансформация ще продължи да променя начина, по който правим бизнес - във всяка индустрия. Но най-вълнуващото е, че всички тези технологични тенденции променят и начина, по който живеем. Към по-добрo.

Изключително вдъхновявщо е да виждаме как световни лидери на строителния пазар, които функционират и на родна почва, неотлъчно следват новите технологии и се стараят да ги предоставят на обществото по бърз и разбираем начин. Сен-Гобен от години произвежда и разпространява иновативни решения за предизвикателствата на икономическия растеж,
енергийната ефективност и, задължително, опазването на околната среда. Светът на технологиите е невъобразимо интересен и перспективен и трудно можем да си представим какво още може да ни донесе той. Нямаме търпение да видим!