Топ 10 на най-умните градове в света през 2018 година

03.12.2018 г.
Топ 10 на най-умните градове в света през 2018 година
Бидейки тук в продължение на години, интелигентните технологии безспорно засягат живота на хората и повечето индустрии. Те имат силно влияние в оформянето на бъдещите ни общности, но, макар да са навсякъде, някои градове са в по-напреднал стадий на иновации, отколкото други. Това поставя въпроса: Къде са "най-умните" градове в света?

IESE Business School от няколко години споделя с нас тази вълнуваща класация и този път насочваме погледа си към първенците за отиващата си вече 2018 година. Това е петата поред класация IESE Cities in Motion, която анализира нивото на развитие на 165 града от 80 страни. Анализът се основава на девет критерия, които се смятат за най-важните фактори за съществуването на устойчиви и 
умни градове. Това са икономика, социално сближаване, човешки капитал, околна среда, управление, градско планиране, технологии, международно сътрудничество, мобилност и транспорт. Индексът е оформен от Центъра на IESE Business School за глобализация и стратегия в Барселона под ръководството на Джоан Енрик Рикарт и проф.Паскал Берон.

Тяхната идея е да насърчат градовете да направят благоприятни промени на местно ниво и да разработят иновативни инструменти за по-добър живот. Ето я и класацията на топ 10 най-умни градове в света.

 

Ню Йорк

Индексът IESE Cities in Motion обявява Ню Йорк за най-умния град в света за трета поредна година. Ню Йорк отбелязва високи резултати в почти всички измерения. Основна причина за първенството в списъка е развитата икономика (като най-важния икономически център в света) и градското планиране.
Струва си да се отбележи, че Ню Йорк разполага с добре развита инфраструктура, отразяваща огромен брой сгради и небостъргачи. Освен това броят на хората, пребиваващи на домакинство, е значително нисък.

 

Лондон

Лондон запазва позицията си на второ място за втора поредна година - благодарение на цялостната си висока производителност в почти всички аспекти. Британската столица е добре известна със своите висши училища и най-голям брой университети. Освен това градът отразява разнообразна, но всеобхватна култура, където театрите, музеите и художествените галерии имат огромно значение за хората. И да не забравяме, че висок процент от населението в града има средно и висше образование.


 

 

Париж

Париж е друг град, който запазва мястото си в класацията от последната година. Дори и днес той се слави с репутацията си на най-атрактивната туристическа дестинация в света, посещавана от повече от 42 милиона туристи всяка година. Също така градът е известен с метрото, високоскоростните влакове и развитата система за споделяне на велосипеди, което го поставя на първо място за мобилност и транспорт.

Сравнявайки първите три града в списъка, можем да кажем, че и трите се борят с предизвикателствата на социалното сближаване. Това доказва факта, че населените места, които имат високо икономическо ниво, са в ъщото време по-несправедливи в чисто човешки аспект, което може да доведе до проблеми между различните класи в обществото. Като се позовават на този факт, авторите на доклада отбелязват, че именно приобщаването е едно от най-големите предизвикателства пред градовете, за да се оформят те като ефективни градски центрове.

Осигуряването на баланс във всички измерения, обаче, е сложен процес, който изисква цялостно действие. Постигането на високи резултати само в една област не е достатъчно, както в случая с Банкок, Киев, Монтевидео и Доха, които са разположени в долната половина на класацията като "небалансирани" градове. Няколко други като Амстердам, Сеул и Мелбърн са се представили умерено добре във всички измерения.

Нека видим и следващите умни градове според индекса на IESE Business School.

 

Токио

Токио, най-гъсто населената градска агломерация в света, показва най-високата производителност на труда. Водейки класацията в азиатския регион, тя заема втора позиция за икономиката и пета позиция по отношение на човешкия капитал. За критерии като околна среда, международно сътрудничество, технологии и мобилност и транспорт, градът е поставен в топ 30.


 

Рейкявик

Исландската столица за първи път е сред десетте най-добри в класацията за умни градове. Рейкявик получава най-висока оценка по екологичните показатели, отбелязвайки по-ниски нива на замърсяване с фини прахови частици. За мобилност и транспорт и технологии е на седмо място, но по отношение на международния достъп заема 121-ва позиция.
 

Сингапур

Сингапур е известен със своите технологични постижения и затова заема второ място в този аспект. За международни постижения е на пета позиция и на десета за грижа за околната среда.


Сеул

Сеул, столицата на Южна Корея, запазва позицията си от миналата година. Градът е на трето място по мобилност и транспорт и на десето по технологии. В много други отношения, обаче, значително изостава от първенците.
 

Торонто

Канадският град е отличен от изследователите заради доброто си устройство и многото интелигентни градски постижения.
 

Хонг Конг

Хонг Конг е един от най-влиятелните градове в Югоизточна Азия. Той заема първото място в технологично измерение. Близо 100% от населението на града притежава мобилни телефони, а и там се намират огромен брой точки за безжичен интернет достъп. Освен това има много висок брой потребители на социални медии на глава от населението. За човешкия капитал, управлението и градското планиране, също се представя много добре в класацията.
 

Амстердам

Столицата на Холандия, Амстердам, е един от най-значимите финансови и културни центрове с международно влияние. Той се представя добре във всички измерения, особено в областта на технологиите, градоустройството и международните отношения.
 

 
Какво е новото в класацията през 2018 г.?

Тазгодишното издание на класацията за умни градове обхваща редица променливи на местно ниво в сравнение с предишни години. Взети са предвид общо 83 показателя, показващи обективни и субективни данни, които осигуряват изчерпателна представа за всеки един град. Анализът е обогатен с нови данни, включващи броя на терористичните атаки, нивата на съответствие с ISO 37120 (стандарт за умни градове), брой магазини на Apple и променливи като БВП на глава от населението и повишаване на температурите, дължащо се на изменението на климата.

Надяваме се, че умните градове ще могат да използват данните, за да приложат нови действия по-комплексно и по-амбициозно, като дадат на гражданите си високо качество на живот по всички параметри.
И накрая, но не на последно място, София може да не попада в настоящата класация, но определено бележи прогрес в тази насока. Само през изминаващата 2018 година в българската столица се състояха десетки технологични събития, които разкриха потенциала на цялата страна да бъде технологичен лидер в региона. Това означава, че постепенно ще се придвижваме към производство и внедряване на иновации, към свързани домове и градове, към интелигентен транспорт и други. Не е далеч денят, в който българските градове съвсем успешно ще започнат да „поумняват“.

Политиката на Сен-Гобен е изключително насочена към устойчивото строителство и следва ангажимента си да проектира и произвежда решения, които удовлетворяват нуждата от енергийна ефективност и опазване на околната среда. Наред с това, Сен-Гобен следи и въвежда високите иновации, които драстично променят живота и го правят по-добър.