Saint-Gobain обяви победителите в 14-тото издание на архитектурен студентски конкурс “Мулти-Комфортна Къща”. България участва с най-добрият си проект.

04.06.2018 г.
Награждаване на конкурс Мулти-комфортна къща в Дубай, 2018 г. Целта на студентския конкурс на Saint-Gobain, започнал през 2004 г., е да създава проекти базирани на принципите и концепцията за “Мулти-Комфорт”, устойчивото развитие и енергийната-ефективност: оптимална интериорна среда, осигуряваща необходимото ниво на свеж въздух, както и термален, визуален и акустичен комфорт.
 
Задачата по време на 14-тото издание на международен конкурс за студенти “Saint-Gobain Мулти-Комфортна Къща”, разработена в съвместно сътрудничество с градоустройствения отдел към Община Дубай и сдружение за недвижими имоти ”Дубай”, беше „Създаване на жилищна среда в рамките на многофункционална зона “Културно селище Дубай“, разположена в местността Al Jaddaf, част от крайбрежната ивица на Дубайският залив. Предизвикателството се състоеше в много горещия и влажен климат на града. Студентите трябваше да намерят решение, което намалява употребата на енергия за охлаждане и вентилация чрез красиво и ефективно решение на сградната обвивка и едновременно осигуряващо хармонична връзка с природната среда, без да се нарушава комфорта на обитателите. 
 
50 студентски екипа от общо 28 държави представиха своите проекти в рамките на 4 сесии пред международното жури, включващо представители на Община Дубай, архитекти и експерти в областта.
 
“През 2018 г. за пореден път студентският конкурс за “Мулти-Комфортна Къща” ще бъде запомнен с висококачествените проекти, представени от участниците. Аз съм винаги изумен от техния иновативен дух в използването на решенията на Saint-Gobain за постигане на комфорт и създаване на по-добри условия за живот. Поздравления за всички студенти!” – заяви Pierre-André de Chalendar, председател и изпълнителен директор на Saint-Gobain Груп.
 
“Студентският конкурс “Saint-Gobain Мулти-Комфортна Къща” хвърля светлина върху възхитителните усилия на младото поколение от талантливи архитекти, които ще допринесат Дубай да се радва на устойчива среда в духа на нашата визия за лидерство.”, каза г-жа Samira AlRais, главен директор на отдела за стратегическо и устойчиво планиране към изпълнителния съвет на Дубай.
 
Първа награда беше връчена на Vahin Parmananda и Mthokozisi Sibisi от Университета KwaZulu-Natal в Република Южна Африка.
 
Второ място заслужи Veronika Supruniuk от държавния университет в Брест, Беларус.
 
Трето място получиха студентите от Германия Tobias Bretz и Dill Khan от Университета Дармщад.
 
Журито отреди и две специални награди на: студентски екип от Испания в състав: Alejandra González, Paulino Poveda и Santiago Rodríguez, както и приз за Joanna Wnuczek от Полша.
 
David Basulto, член на журито, основател и изпълнителен директор на информационната медия Arch Daily добави: “Студентският конкурс за Мулти-Комфортна Къща предлага уникална и ясна рамка за студентите да развия своите умения, работейки върху реална територия и справяйки се с предизвикателството да осигурят условия на комфорт в екстремни условия.”