Saint-Gobain обяви победителите от 15-тия международен студентски конкурс „Multi Comfort“

13.06.2019 г.
MultiComfort_bg_students1 Със своя впечатляващ иновативен проект “Co.Living” първата награда спечелиха Анна Тоборек и Йоанна Мачера от  Silesian University of Technology, Полша.

Емануела Охене Мантей, Мохамед Факри и Патрик Коре от Abidjan School of Architecture в Кот д'Ивоар получи втората награда с проекта си  „Social Canopy”, а третата награда получи Бахром Хакимов от Brest State Technical University, Беларус за проекта си “Induction”.

По време на това издание освен трите приза бяха връчени две специални награди - една на Тимофей Кузменко, Артем Диянов и Анна Будюк от Русия, а другата - Кан Йонджей и Юн Кюнгсун от Южна Корея.

Над 2200 студенти от 34 страни и 199 университета участваха в конкурса тази година, разпределени в 60 отбора. Те присъстваха на финала в Милано, за да представят проектите си пред представители на общината, архитекти и експерти. Трима представители на България присъстваха на последния му етап в италианския град: Момчил Стоилков и Димитър Христов гр. София с проекта си "Green park" и Стефан Димитров с проект "White & Green" - и тримата дипломанти от УАСГ. С проектите си, българските студенти акцентираха върху практични, нискобюджетни решения със социален характер и засилен екологичен аспект.


Предизвикателството пред участниците в тазгодишния конкурс беше да се разработи проект за рехабилитация и повторно свързване на градска зона около метростанция Кресчензаго в североизточната част на Милано, който да бъде в съответствие с визията  на града #milano2030.

През м. септември 2019 г. предстои обявяването на конкурсната задача за 16-то издание на конкурса, чието задание ще бъде свързано с разработване на проект в градската тъкан на гр. Париж, Франция.

 
Проведен за първи път през 2004 г., конкурсът „Multi Comfort“ има за цел да оцени таланта на студентите чрез създаване на проект, базиран на принципите на концепцията за Multi Comfort на Saint-Gobain: топлинен, визуален и звуков комфорт, както и качествен въздух в помещенията.