Нови развития в 3-D принтирането

15.02.2018 г.
3-d printing weber Въпреки че 3-D принтирането се е появило около 80-те години на миналия век, много по-късно учените се възползвали от способностите му. Едно от първите полета, възползвали се от 3-D принтирането, е медицината чрез нововъведения като синтетични скелета за човешки пикочен мехур, миниатюрен бъбрек, крак-протеза и кръвоносни съдове, използващи човешки клетки.

Бързо се популяризира и сред други индустрии, включително строителството, което вече активно изследва начините за използване на триизмерно печатане. Предизвикателство от NASA възложило на състезатели да създадат 3-D отпечатано местообитание за Марс. През 2014 г. NASA инсталира 3-D принтер в космическата си станция за тестване на печат на сателитни компоненти. Той успешно произвежда лицева плоча от печатането, гравирана с имената на организациите, които са сътрудничили на демонстрацията.

Технологията също се развива все повече. През декември Калифорнийската Коминия по Енергетика отпусна субсидия от 1,25 милиона долара на RCAM Technologies за разработване и тестване на триизмерното печатане, така че да могат да се строят бетонови кули на място. Предложените кули ще бъдат с височина 140 метра, значително по-високи от стандартните 80-метрови кули, и ще позволят производството на енергия да се увеличи с повече от 20%.

Миналата година Европа направи няколко съобщения за нови триизмерни печатни структури. Първият в света 3-D бетонов мост, произведен от холандските инженери от Eindhoven University of Technology engineers, е със структурна дължина 8 метра и е предназначен за велосипедисти. Направен е от 800 слоя подсилен, предварително забъркан бетон, и печатът му е отнел 3 месеца, а един от основните учатници в проекта е Saint-Gobain Weber Beamix. Един месец по-късно, базираната в Дания Printhuset завърши първата 3-D печатна сграда на континента. Само стените отнели 50 часа за печат на място. След завършването на проекта, сградата ще разполага с офис и хотелско пространство.

Според проучване, направено през юли 2017 г. от консултантската компания MarketsandMarkets, пазарът на триизмерно печатане ще се разрастне до стойност от 32,78 милиарда долара до 2023 г. при годишен растеж от 25,78% между 2017 и 2023 година.

Материалът е публикуван първоначално в Construction Dive Tech