Как градовете могат да осигурят по-добри жилища за наем?

23.07.2018 г.
Как градовете могат да осигурят по-добри жилища за наем
Наскоро Rocky Mountain Institute излезе с нов доклад, озаглавен „По-добри наемни жилища, по-добър град: Умни политики за подобряване на жилищата под наем“. Този доклад цели да информира градоначалниците за механизми, които могат да подобрят енергийната ефективност на града и да осигурят по-добри жилища за наемателите.

Докато повечето изследвания, концентрирани към енергийна ефективност, се фокусират върху подобряване на начините и материалите при строеж на нови сгради, гореспоменатия доклад цели да се стимулират инвестиции към подобряване на енергийната ефективност на съществуващите жилища и особено такива, които се дават под наем.

За много от нас, жилища под наем без никакви мерки за енергийна ефективност са много познати. Част от читателите, които са живели под наем, най-вероятно си спомнят колко трудно е било да отопляват големи стаи на апартамент през студените зими. Как е навлизал студ през стените и старите прозорци. Целта е да се избегнат тези проблеми за наемателите, като се инвестира в решения за подобряване на енергийната ефективност на съществуващите жилища.

 

Какво е решението, до което са стигнали?


За радост град Боулдър в Колорадо има решение. В града е съставена иновативна програма, която съдържа минимални стандарти за енергийна ефективност към жилищата, които се отдават под наем. До края на 2018 година всички жилищни сгради в Боулдър са задължени да покрият минималните изисквания или ще се лишат от лиценза си за отдаване под наем. Предвижда се, че тази политика ще повиши в голяма степен термалния комфорт на наемателите и ще понижи сметките им за отопление и охлаждане. Също така тази политика облагодетелства и Боулдър, който има за цел да намали 80% от въглеродните си емисии до 2050 година. Жилищните сгради произвеждат 20% от настоящите въглеродни емисии, а над половината от тези жилища са такива, които се дават под наем. Тази политика е силна, защото е насочена към подобряване енергийната ефективност на съществуващи жилища. Това от своя страна е важно, защото повече от 70 процента от жилищата в района са старо строителство и нямат никакви въведени мерки за енергийна ефективност.
 

Какви поуки можем да си извадим за българските жилища?


Наемателите вече са по-осведомени и се интересуват не само от квадратурата, която има жилището, а и от степента му на енергийна ефективност. При условие, че по-голяма част от жилищата в България са старо строителство без никакви подобрения, отнасящи се към енергийната ефективност, има възможност за приложение и у нас. В интерес на собствениците, наемателите, както и на обществото като цяло е въвеждане на подобни политики за повишаване на енергийната ефективност на старите жилища. Така ще се намали замърсяването в големите градове от използването на печки за горене на дърва и въглища през зимата. А и ще се намали нуждата от голямо количество друга енергия. Така не само ще се намалят сметките на жителите, а и ще се намалят отпадните газове от производството на електроенергия.

Ние от Сен-Гобен предлагаме богата гама от решения за подобряване на енергийната ефективност както на ново строителство, така и на вече построени сгради. Компанията може да предложи висококачествени изолационни материали, които доказано повишават термо-комфортът на жилището, понижават нуждата от електроенергия и повишават цялостната
енергийна ефективност на сградата.