Как да повишим енергийната ефективност на жилището си без много пари?

12.02.2018 г.
kak-da-povishim-energijnata-efektivnost-v-doma-si-saint-gobain.bg
Ако притежавате имот, който отдавате под наем, сигурно сте забелязали, че наемателите често се интересуват в каква степен жилището е енергийно ефективно. Често това може да е основния фактор, по който да се водят при избора на жилище под наем. Това се дължи не само на факта, че енергийно ефективните сгради не влияят толкова на природата, а и защото сметките за електричество няма да са така високи. Също така, ако едно жилище е енергийно ефективно, температурата в него е сравнително постоянна, с по-малки отклонения през зимата и през лятото.  По този начин организмът не се стресира толкова от постоянни промени в температурата.

Ние от Сен-Гобен предлагаме решения за повишаване на енергийната ефективност на сградите, и поради тази причина решихме да Ви запознаем с няколко начина да повишите
енергийната ефективност на едно жилище.
 

Енергоспестяващо осветление


Старите крушки с нажежаема жичка консумират много повече електричество от съвременните енергоспестяващи крушки. Ако замените осветлението навсякъде с енергоспестяващи крушки ще направите жилището си по-зелено. Енергоспестяващите крушки може да Ви се струват по-скъпи от крушките с нажежаема жичка, но техният живот е много по-дълъг. Една енергоспестяваща крушка може да има живот от около 2-3 години. Така в перспектива този вариант излиза по-евтино при покупка и използване.


Ефективно разделяне на помещенията


Имате ли огромни помещения, от които използвате само част, и въпреки това ги отоплявате или охлаждате? Ако сте в такава ситуация, може да помислите варианти за отопляване само на частта от помещението, която активно се ползва. Добър вариант е да поставите плътно перде там, където искате да е разделението между двете помещения. Така не поставяте нещо перманентно, което да Ви пречи да използвате цялото помещение при нужда, но и може да затворите част от него, когато не го използвате. Плътното перде не позволява на въздуха от двете му страни да се смесва и Ви осигурява частична изолация между двете страни.

Помещенията могат да се разделят и при ефективно подреждане на мебелите. Ако имате офис помещение, може да използвате секция между двете части. Така едновременно може да посрещате гости от едната страна, без да могат те да притесняват служителите, както и да осигурите запазване на част от топлия или студения въздух в едната част на помещението.

 

По-висок енергиен клас уреди


Ако обзавеждате помещение за себе си или с цел отдаване под наем, ще се наложи да закупите домакински уреди. При покупката им следете етикетите за класа енергийна ефективност. Това не е сред евтините начини за постигане на енергийна ефективност, но ако при първоначалното закупуване на уреди отделите внимание и финансови средства, това ще се отрази на сметките Ви за електричество в бъдеще. Спестените пари от сметки през годините многократно ще надхвърлят първоначалните разходи за закупения уред.

Енергийната ефективност е важна не само заради по-ниските сметки за електричество, а и поради малкия ефект, който се оказва върху природата. Трябва да пазим природата от прекомерната употреба на изкопаеми горива, за да може следващите поколения да се радват на красивата ни природа.