Изолация на стара сграда – как?

08.02.2018 г.
ETICS
Често ни задават въпроси относно изолацията на стари сгради, особено през зимния период. Хората се влюбват във вида на старите исторически сгради, наситени с красиви архитектурни елементи, но не искат да плащат високите сметки за отопление и охлаждане, които идват с тях. Старите сгради обикновено нямат никаква изолация, защото някога е излизало по-евтино просто да отопляваме помещението, отколкото да го изолираме. Но в днешно време с настоящите цени на отоплителните решения, трудно може да се заплащат високите сметки. Поради това хората се насочват към решения, които да повишат енергийната ефективност на сградите. 

Има много опции, що се отнася до изолационни материали, като в зависимост от ценовия диапазон и качество на материала, той може да идва с някои допълнителни качества. Ние препоръчваме изолационни материали, които дават възможност на стената да диша, за да не се задържа влага в помещенията. Ще ви представим няколко неща, на които да обърнете внимание при изолация на стара сграда. 

Изолиране на тавана


Преди всичко друго таванът е мястото, от което да започнете. По-голямата част от загубата на топлина се дължи на тавана. Таванските помещения често са най-лесните места за поставяне на изолация, особено ако имате неустроен за живот таван. Ако таванските греди не са покрити, лесно може да сложите изолация по целия таван. Трябва да изберете дебелината на изолационния материал в зависимост от дебелината на използваните греди при строежа. Изберете изолационен материал, който позволява на влагата да излиза през тавана, но топлият въздух през зимата и хладният през лятото да остават. 
При поставянето на изолационен материал, трябва да имате в предвид, че колкото по-сбит е материалът, толкова повече губи своите изолационни свойства. Поради тази причина поставете колкото можете повече, но без да го мачкате. Също така внимавайте да не блокирате съществуващите вентилационни отвори на тавана, ако има такива. 

Изолиране на стените


Тук картинката става по-сложна. Често старите сгради в България са направени от плътен материал и няма как да избегнете премахването на старата мазилка. Това е необходимо, защото ако сложите изолацията директно върху нея има шанс от задържане на влага в помещението, както и образуване на мухъл между изолацията и старата мазилка. Поради тази причина често хората не се наемат да го направят и отлагат във времето. Добрата новина е, че стените може да са последното, което изолирате. Най-голям ефект идва от изолирането на тавана и пода. При изолиране на стените трябва да използвате дишащ изолационен материал, за да не се задържа влага в помещението и за да се предотврати образуването на мухъл. Но когато все пак пристъпите към избор и полагане на външна изолация, препоръчително е да изберете цялостна топлоизолационна система, за да сте сигурни за оптималното представяне на продуктите и да получите по-голяма гаранция.
 

Изолиране на пода 


Ако имате мазе, а подът Ви не е изолиран, най-вероятно през зимата усещате пода много студен. Поради задържането на хладния въздух възможно най-ниско, избените помещения често са много студени и изстудяват помещенията над тях. Изолирането на пода става най-лесно при поставяне на нова подова настилка като паркет или теракот. Препоръчително е подът да се повдигне при подготовка на повърхността за поставяне на новата подова настилка. По този начин остава място, където реално да се сложи изолацията, както и възможност тя да не се мачка и да запази своите изолационни свойства. При прилагане на изолационния материал често върху предварително сложени греди по пода се слага допълнителна плоскост от шперплат, пресован картон или друг материал. Той едновременно е подходяща повърхност за инсталиране на новата подова настилка и действа като допълнителен изолатор. 

Ние от Сен-Гобен сме силно заинтересовани за бъдещето на планетата и въз основа на това строителните решения, които предлагаме, са с висока степен на
енергийна ефективност. Целта е да се намали възможно най-много използваната енергия, както и темпа на промените в климата.