Интериорен дизайн с малък бюджет – как?

26.08.2018 г.
Interioren Design Budget

Страхотно е да имате голям бюджет за работа, когато става въпрос за интериорен дизайн на дома. Но не винаги е нужно да харчите много пари, за да подобрите изгледа на жилището си. Изисканият интериорен дизайн със скромен семеен бюджет е нещо постижимо, стига да следвате добре планирана стратегия.  

Обзавеждане – от къде да започнете?

Успешното обзавеждане и декориране с ограничен бюджет изисква подготовка и планиране. Най-важното нещо е да решите колко средства искате да похарчите, преди да правите плановете си.

Ето някои съвети от нас, които да Ви помогнат:
 • Настройте се: приемете, че няма да успеете да свършите всичко на един път.
 • Поставете горна граница на бюджета и крайна дата за завършване на проекта. Това ще Ви помогне да избегнете добавяне на допълнителни елементи към дизайна на конкретна стая, покачвайки цялостната цена на обзавеждането.
 • Концентрирайте се върху една зона. Например, фокусирайте усилията си върху едно помещение, вместо да опитате да обзаведете цялата къща наведнъж.
 • Създайте си ясна идея за вида и дизайна на мебелите и декорацията, която искате. В това число цветовата схема, материалите и цялостното настроение, което искате да създадете.
 • Разгледайте настоящите мебели във всяко едно помещение. Понякога с разместване на някои съществуващи елементи и добавянето на някои аксесоари може да постигнете желания ефект.
 • Не прекалявайте, когато обзавеждате. Имайте предвид основното предназначение на стаята - харесайте си стил и се придържайте към него.
 • Нова  боя и тапети са нискобюджетен начин да подобрите интериора на дома си. Потърсете правилните цветове, за да се чувствате комфортно и уютно. Ако пък искате да реновирате стая, чиито стени са подложени на механични натоварвания, помислете за алтернативни варианти. Такива биха били стъклотекстилни тапети, които са специално създадени за по-лесно покриване на неравности на шпакловката и предпазване на стените от наранявания.
 • Аксесоари като стенни огледала, картини, декоративни възглавници, вази и лампи са икономични декоративни решения, които ще вдъхнат живот и модерен вид на стаята.
 • Качествените мебели втора употреба или недовършени мебели, които трябва да боядисате, могат да Ви спестят много пари.
 • Ако планирате да поставяте корнизи, помислете за декоративни, направени от стиропор. Струват много по-малко, по-лесни са за поставяне и са също толкова атрактивни като гипсовите и дървените корнизи.


Трикове от практиката


Интериорните дизайнери, експертите в намирането на евтини начини за подобряване на интериорния дизайн на помещенията, често съветват:
 1. За да очертаете по-добре различните зони в една стая, не слагайте мебелите плътно до стената. По този начин около зоната има повече пространство, а самата тя е по-добре очертана и по-функционална. Например, може да създадете приветлива атмосфера за разговор или четене на книга като поставите два стола и кресло в добре осветена част от стаята.
 2. Позиционирайте мебелите върху цветен килим, за да отделите дадена област от другите и така да създадете визуално разделение между тази зона и останалите части от стаята.
 3. Ефективен трик за малки пространства е използването на стенно огледало, за да се придаде илюзията за повече пространство и да се осигури повече светлина в стаята. Позиционирайте огледалата така, че да отразяват атрактивен елемент от стаята – например камина, панорамен прозорец и т.н.
 4. Ако искате да създадете по-формална атмосфера, без да харчите много средства, може да закупите произведения на изкуството с подобни пропорции и да ги групирате заедно на стената. За да спестите още малко пари, може да не купувате дизайнерски рамки за картини, а да си направите сами. Потърсете евтини рамки и просто ги покрийте с тапет или някаква дамаска. По този начин превръщате не толкова скъп продукт в стилно изглеждащ, без да утежнявате бюджета си.
Ние от Saint-Gobain се надяваме нашите съвети да са Ви били полезни. В голяма степен от интериорния дизайн зависи дали дадено помещение ще е приятно за живеене или ще е нефункционално и неприятно за нас. Отделете време, за да обзаведете и декорирате жилището си така, че да е едновременно функционално, красиво и приятно място за живеене.