Имат ли място вертикалните градини в нашия град?

10.10.2017 г.
Имат ли място вертикалните градини в нашия град - устойчиво строителство
Свидетели сме как машините са превзели нашия свят. Все по-малко място остава на природата, а ние продължаваме да я изтласкваме, явно забравили, че животът ни зависи от нея. Ние от Saint-Gobain сме ориентирани към устойчивото строителство, което е в симбиоза с природата, и решихме да Ви представим една изключителна идея. Ние считаме, че растенията са много важни за нашето съществуване. Както те не могат без въглероден диоксид, така и ние не можем да живеем без кислород. Важно е да опазваме и да се грижим за нашето съвместно съжителство и една идея си проправя път от известно време.
 

Какво е вертикална градина/гора


Вертикалните градини представляват това, което на пръв поглед ни идва на ума – градини, разположени във височина. Вертикалните градини представляват поредица от тераси с насаждения, като при оформянето по този начин имаме възможност да насадим много растения на малка площ на основата. При продължаващия растеж на населението, плодородното пространство става все по-малко и вертикалните градини се опитват да предложат решението. Друго приложение на вертикалните градини намират в Далечния изток. Тъй като държави като Китай предлагат изключително евтина работна ръка, по-голямата част от световното производство вече се е ориентирала в тази посока. В резултат на голямата концентрация на производство, особено в големите градове на Китай, там вече се наблюдават много завишени нива на замърсяване на въздуха – в пъти над нормата. Някои китайски архитекти виждат решение на този проблем в интеграцията на флората и хората в една сграда. Проектите, които се представят, представляват сгради с изградени места, в които да има насаждения от ниски дръвчета или друга растителност, така че всяка по-голяма сграда да се превърне в инструмент, който да пречиства въздуха. Идеята е след години повечето сгради да бъдат строени по този начин, което ще позволи градовете естествено да се пречистват от замърсяването на въздуха посредством растенията.
 

Как би изглеждала една вертикална гора


Наскоро се появи компютърно моделирано изображение как би изглеждала една вертикална гора през погледа на архитекта Стефано Боери. Поради големите притеснения от замърсяването на въздуха, особено в гъсто населените райони на Китай, Боери измисля решението за един гъсто населен квартал на Нанджинг,  като конструкцията се предвижда да се състои от две големи кули, в които да е разположена растителност.
 

Ползите от вертикалната гора


Според Боери, неговите кули ще абсорбират въглеродния диоксид от въздуха и ще връщат кислород в него. Според изчисленията му, тези кули ще могат да абсорбират около 25 тона въглероден диоксид всяка година и ще генерират по 60 килограма кислород всеки ден. Това ще става посредством 1 100 дървета и 2 500 висящи растения, които да са разположени на етажите от съоръжението.

Първите сгради, в които реално ще се осъществи идеята, най-вероятно ще притежават допълнителна цел. По-малката от двете кули е планирана като хотел, докато по-голямата е планирано да помещава музей, клуб на покрива и дори училище по архитектура, което да е насочено към устойчиво развитие.

В заключение, вертикалните градини са много добър начин да въвлечем природата в градския живот. Небостъргачите са нещо, с което хората са свикнали и няма да е много трудно да привикнат към това, че в небостъргачите може да се помещават и растения. Най-вероятно дори би им харесала близостта до природата. Градовете все повече се откъсват от природата и живота ни е обкръжен от бетон, стомана и тухли. Малко зеленина в този студен свят може да промени цялото ни усещане за града, в който живеем. Прочетете още статии