Имаме удоволствието да обявим официално началото на 15-ти международен студентски конкурс “Мулти-Комфорт”

27.11.2018 г.
Multi Comfort Competition Конкурсът е посветен на студентите по архитектура, дизайн, урбанизъм и инженерни специалности, свързани със строителство на сгради от съответните университети и има за цел да разпространи идеите за енергийна ефективност и различните измерения на комфорт: топлоизолация, звукоизолация, визуален комфорт и качество на микроклимата.
Задачата в 15-ти международен студентски конкурс „Мулти-Комфорт“, разработено от Saint-Gobain в тясно сътрудничество с Община Милано, е на тема: “Възстановяване на връзката с града и обновяване на зоната около метростанция “Кресчензаго”, в съответствие с визията за Милано през 2030 г.”

Участниците е необходимо да създадат визия за бъдещото устойчиво развитие на зоната около метростанция “Кресчензаго”, която да бъде интегрирана в градското пространство и да вземе под внимание контекста на терена. Проектът изисква реновация на три съществуващи сгради, свързани с нова зона включваща смесени функции и жилищни, обществени и обслужващи пространства. Проектът трябва да бъде иновативен, устойчив, енергийно-ефективен и отговарящ на критериите за Мулти-Kомфорт.

Студентският конкурс “Мулти-Комфорт” е международен форум, основан на принципите на програмата на Saint-Gobain за Мулти-Комфорт. За първи път на международно ниво е организиран от Saint-Gobain Isover в България през 2005 година. Участие могат да вземат всички студенти от 1-ви до 6-ти курс (включително) - индивидуално или в екип от максимум 2-ма участника. Конкурсът е структуриран на два етапа: национален и международен финал, където най-добрите проекти от всяка страна, организираща национален финал се съревновават.


В началото на м. юни 2019 год. В град Милано, Италия приблизително 60 екипа от над 25 страни ще представят своите идеи и проекти пред международно жури, съставено от експерти: чужди архитекти в областта на енергийната ефективност, представители на общинската администрация в Милано, експерти от Saint–Gobain по темата за “Мулти-Комфорт”.
 
 
 През 2018 г., в първия етап на международния конкурс, се регистрираха общо над 2200 студенти. По време на втория етап организиран в Дубай присъстваха 58 студентски екипа от общо 28 държави, разработвайки проекти на тема: „Създаване на жилищна среда в рамките на многофункционална зона “Културно селище Дубай“, разположена в местността Al Jaddaf, част от крайбрежната ивица на залива.
 
Първа награда беше връчена на Vahin Parmananda и Mthokozisi Sibisi от Университета KwaZulu-Natal в Република Южна Африка.
 
Второ място заслужи Veronika Supruniuk от държавния университет в Брест, Беларус. Трето място получиха студентите от Германия Tobias Bretz and Dill Khan от Университета Дармщад. Журито отреди и две специални награди на: студентски екип от Испания в състав: Alejandra González, Paulino Poveda и Santiago Rodríguez, както и приз за Joanna Wnuczek от Полша.
 
 David Basulto, член на журито, основател и изпълнителен директор на информационната медия Arch Daily добави в края на финала през 2018 г.: “Студентският конкурс за Мулти-Комфортна Къща предлага уникална и ясна рамка за студентите да развия своите умения, работейки върху реална територия и справяйки се с предизвикателството да осигурят условия на комфорт в екстремни условия.”
 
Заданието за настоящото издание на конкурса през 2019 г., допълнителна информация по темата, както и концепцията на Saint-Gobain за “Мулти-Комфорт” може да откриете в следните страници:
< > - национален уеб-сайт на Saint-Gobain Isover България;< > - международен уеб-сайт на студентски конкурс “Мулти – Комфорт”;www.isover-construction.com - он-лайн база данни с CAD детайли на архитектурни конструкции;
www.isover-airtightness.com - сайт за въздхоплътност. 
 
За контакти:
Координатор на студентски конкурс „Мулти-Комфорт”:                         
Дойчин Доцински, Doychin.Dotsinski@saint-gobain.com , Tел.: +359 885 94 84 45

Консултант на национален студентски конкурс „Мулти-Комфорт”:          
Арх. Веселин Веселинов, students@vnv.bg , Tел.: +359 887 89 50 29