Енергийна ефективност на прозорците

12.03.2018 г.
Енергийна ефективност на прозорци Красивите прозорци са едно от най-важните неща в екстериора на нашия дом.

Те осигуряват светлина и свеж въздух, както и гледка, свързваща пространството ни за живеене с външния свят. Въпреки това, обикновените прозорци могат да са източник на нежелана топлина през лятото и нейната загуба през зимния сезон.

Днес съществуват иновативни материали за рамките и покритията на прозорците, които ги правят много по-енергийно ефективни.

Енергийно ефективните прозорци правят дома ни по-удобен, както и драматично намаляват разходите за отопление и охлаждане.

Избор на подходяща рамка


Повечето хора знаят, че дървената рамка отдава по-малко топлина или студ, отколкото алуминиевата. Това е така, защото металите предават много по-лесно топлината от дървото. Има още няколко материали за изработка на рамка за прозорец и всеки от тях има своите положителни и отрицателни аспекти. От Вас зависи какво отговаря най-добре на стила и бюджета Ви.

PVC: Само защото PVC е по-евтин материал, това не означава, че е по-некачествен. Добре структуриран и правилно инсталиран винилов прозорец може да е практичен избор спрямо бюджета, като междувременно осигурява отлична енергийна ефективност. Лошото на виниловите прозорци е, че идват в лимитиран спектър от цветове, а и не всеки харесва вида на винил в дома си.

Дърво: Дървените прозорци имат най-добрите изолационни качества, но изискват повече грижа от виниловите или алуминиевите рамки. Поради възможността за гниене, дървените прозорци не са най-подходящия избор при много влажен и дъждовен климат. Въпреки това, един добре изработен дървен прозорец ще устои теста на времето, ако се полагат грижи за него и ако първоначално е избран подходящ материал за него.

Алуминий: Въпреки че не осигуряват най-добрите изолационни качества, алуминиевите прозорци са практични в дъждовен и влажен климат. Те отговарят на най-строгите мерки за сигурност в райони с ураганни ветрове, благодарение на своята здравина.


Какво да сложим в рамката


Докато материала, от който е направена рамката, е много важен, напоследък се говори много повече за това какво има в тази рамка. На пазара има богато разнообразие от единични стъкла, както и от стъклопакети с различни изолационни свойства.

Стъклопакетите се предлагат с различни опции на съдържание между самите стъкла. Възможни опции са въздух, аргон и други невидими газове, които да осигурят допълнителна изолация и да елиминират преноса на студ или топлина от едното стъкло към другото. Също така стъклото може да има допълнително покритие, което да предпазва дома от горещината през лятото и от навлизане на UV лъчи, както и да ограничи загубата на топлина през зимата. Стъклопакетите осигуряват много по-добра изолация и енергийна ефективност от обикновените единични стъкла.

Поставянето


Дори най-енергийно ефективните прозорци трябва да се поставят правилно, за да се осигури тяхната енергийна ефективност. Следователно най-добре е да оставите това на професионалистите в тази област.
Поставянето на прозорците зависи от много неща като типа прозорец, типа къща (тухли, дърво или друг основен материал), екстериорните елементи и други.
Прозорците трябва да се поставят според предписанията на производителя и да се осигури, че не преминава въздух около рамките на прозореца. В противен случай, независимо колко е качествен прозореца, вие ще изпитвате загуби.


Saint-Gobain Glass


Може да създадете комфорт у дома със специалната технология на стъклопакетите от нас. Подходящ за зимния сезон е тройния стъклопакет на Saint-Gobain Glass, който запазва топлината с висока степен на енергийна ефективност. През лятото технологията ни отразява 2/3 от слънчевата топлина, като позволява нормалното проникване на слънчевите лъчи.

Енергийната ефективност е много важна за един съвременен дом и обикновено първото нещо, което хората правят е да сменят остарялата дограма с нова. Това може да окаже много голямо въздействие върху загубата на топлина през зимата и нахлуването ѝ през лятото, което да рефлектира и върху сметките Ви. Ние от Сен-Гобен можем да осигурим правилните енергийно ефективни решения, с които да направите дома си едно по-комфортно място за живеене.
                                                                              
                                                                                  Статии за енергийна ефективност