Добри практики при изграждането на преградни стени

11.05.2018 г.
Товароносими преградни стени от гипскартон

Преградни стени – какви са възможностите?

 
Отдавна мина времето, когато разположението на стаите в дома беше фиксирано, а ние трябваше да се съобразяваме с това. В днешно време съществуват голям набор от решения, които ни позволяват бързо и лесно да прекроим своя дом така, както е удобно на нас. Домът трябва да ни служи, а не ние на него. Поради тази причина решихме да изложим няколко начина за прекрояване на жилището, които да ви помогнат да вземете решението за подобряване на неговата функционалност на база вашите предпочитания. Разбира се, имайте в предвид законовите регулации в строителството и се старайте да спазвате всички закони и нормативни актове.
 

Преградни стени от дърво

 
Дървото е класически материал и в последните години все повече добиват популярност различни дървени детайли от рециклирано дърво. То внася топлина, стил и елегантност в интериора на дома. При построяване на преградна стена от дърво имате голям избор от различни видове дърво, според цвета и излъчването, което желаете да има стената. Също така всеки вид дърво има определени специфични свойства. На пазара се предлага разнообразие от обработена дървесина, която издържа по-дълго. Специфичното при дървото е ароматат, който ще изпълни помещението с приятно усещане.
 

Преградни стени от гипскартон

 
Патентът на гипскартонената плоскост е регистриран в Америка още през 1894 година. Минават повече от 40 години докато този високоефективен строителен продукт стане известен и в Европа. В България гипскартонът навлиза в началото на 90 –те години на миналия век. През последните 15 години сектора се развива много динамично и днес системите за сухо строителство са изключително широко използвани, както в нежилищни проекти така и в жилищни такива. Преградните стени от гипскартон се изграждат много лесно, бързо и чисто. Те имат редица предимства в сравнение със стандартната масивна тухлена стена. Спестяват пространство, имат значително по-ниско тегло, имат по-добри топло и звукоизолационни харектеристики заради възможноста да се постави минерална вата в кухината между профилите. В случай, че е необходимо, системите за сухо строителство могат да осигурят и съответната пожарозащита.
 

Преградни стени с Habito

 
Habito е иновативен материал на Saint-Gobain Rigips. За разлика от стандартния гипскартон, той предлага много по-голяма здравина, удароустойчивост, както и по-дълъг живот на материала. Има различни системи за сухо строителство, разработени с плоскости Habito. Еднослойна стена с или без изолация, двуслойни стени Habito с изолация, както и преградни стени за баня и такива за между апартаменти. Всяка система има своите специфични свойства и предимства, а какво ще изберете зависи от очаквания от вас резултат. Ако искате да постигнте максимална звукоизолация между две помещения, е добре да изберете двуслойната стена, която ще ви осигури Rw = 56 dB. Ако искате само да преградите част от гаража си и изолацията не е приоритет, добър избор ще бъде еднослойната стена без изолация. Здравата повърхност на плоскостите Habito ви позволява да монтирате рафтове, корнизи, телевизори и др., без да е необходимо предварително разпробиване с бормашина или използването на специални крепежни елементи. Директно завинтвате в плоскостта, което ви дава изключителната свобода да оформите дома си точно така, както бихте желали. Habito позволява да монтирате до 15 kg директно на стената, използвайки само стандартни винтове за дърво. Освен това е изключително здрав и устойчив на удар, сравнен със стандартните гипскартонени стени. Винаги следвайте указанията на производителя, относно броя на точките на закрепване на детайла. Например, ако един екран (телевизор) тежи 15 kg заедно със стойката си за монтаж и са предвидени 4 точки на закрепване, вие трябва да използвате 4 винта, независимо че това осигурява 60 kg безопасно работно натоварване.
 
Желанието на всеки е да се чувства комфортно в своя дом. За осигуряване на дълга и безпроблемна употреба е необходимо да се използват съвременни материали и иновативни решения, с помощта на които лесно да се променя интериора на помещенията. Ако сте решили да нанесте корекции в разположението на стаите в дома си, отделете нужното време за избор най-подходящият материал за целта.