ДУБАЙ – Мястото, където ще се проведе международния финал на 14-тия международен студентски конкурс на Saint-Gobain – „Мулти-комфортна къща“

15.03.2018 г.
Isover Multicomfort Contest Новата кула в Дубай по- висока от Burj Khalifa
 
На невероятната височина от 828 метра, Burj Khalifa в Дубай е най-високата сграда в света. Въпреки това, компанията, отговорна за създаването на Burj, пусна дизайна на нова кула, която ще бъде "само една стъпка" по-висока.

Емаар Пропъртис твърди, че тяхната безименна все още сграда, ще струва около 700 млн. паунда, и трябва да бъде построена и завършена до 2020 г.

Показаните проекти на предложената структура показват тънка и остра като игла кула с огромна мрежа от кабели, закотвящи я за земята. Строителството трябва бъде завършено навреме за изложението в Дубай през 2020 г. Въпреки че е по-висока от Burj Khalifa, по времето, когато се открие новата кула, няма да бъде най-високата сграда в света, тъй като се очаква 1-километровата кула Джеда в Саудитска Арабия да бъде завършена по-рано същата година.
 
Интересно в Дубай
 
Дубай се очертава като едно интересно място за нови архитектурни предизвикателства. Именно Дубай е и темата на Конкурсът на Сен-Гобен „Мулти-Комфортна Къща”. Това е студентски конкурс, който компанията организира от 2005 година насам ежегодно. В него могат да участват студенти от специалности архитектура и инженерен дизайн.

Тази година темата и задачата на конкурса е „Създаване на жилищна среда в рамките на мултикултурна зона “Културно селище Дубай”. Изискването за покриване на критериите, за да участва даден студентски проект е създаване на „устойчива” архитектура, която да се вписва в градското пространство и да отговаря на критериите на Сен-Гобен за Мулти-Комфорт, като взема под внимание регионалните културни и климатични особености. Дизайнът трябва да бъде иновативен, с творчески и оригинален подход.
Архитектурният проект трябва да създава нова посока в развитието на града и да се вписва добре в средата, като взема под внимание икономическите и социалните аспекти.

Конкурсът ще бъде проведен в 2 етапа - национален и международен, като пълните условия за участие можете да намерите на сайта на Isover България.
 
Финалът ще бъде проведен в Дубай между 12 и 15 май.

 
Успех на всички участващи!