6 начина да подобрите офиса си

17.04.2018 г.
6 начина да подобрите офиса си
Когато стане дума за интериорен дизайн на офис, естетиката и практичността са всичко, нали?

Даже и един офис да изглежда добре и да е планиран функционално, в крайна сметка хората ще използват това пространство и то трябва да предизвиква креативност и да окуражава продуктивността. Ако някога сте работили в офис, изграден под формата на кутийки, с изкуствена флуоресцентна светлина, знаете колко негативизъм може да предизвика едно недобре измислено работно място, както и колко може да вреди на здравето Ви.

През последните години, корпоративното здраве е голям приоритет за бизнесите по цялото земно кълбо. В офис сградите се изграждат фитнеси, програми за понижаване на стреса, кафенета със здравословна храна за служителите и други. Докато тези неща могат много лесно да се внедрят от големите корпорации, какво могат да направят малките бизнеси или отделния човек, за да понижи риска за здравето си, докато е на работа?

 

Предизвикайте мобилност


Осигурете различни работни среди, които окуражават хората да седнат, да станат и да се движат по време на работа. Не спестявайте от офис оборудване и закупете възможно най-качествените ергономични столове в зависимост от бюджета Ви. Уверете се, че всички офис мебели предлагат възможност за правилна стойка по време на работа. Повечето добри доставчици на офис оборудване могат да осигурят кратко обучение за служителите, относно как да настроят столовете си, така че стойката им да е възможно най-правилна. Ако дадете възможност на служителите си да стават, да се разхождат и да правят упражнения през определени интервали от време, това ще подобри състоянието им и ще ги зареди положително.
 

Физическа активност по време на работа


Създайте различни места в офиса, на които хората могат да бъдат активни. Окуражавайте хората да ходят по стълбите или да вървят пеша до срещи с клиенти, вместо да си вземат такси. Може дори да помислите за срещи, които да се състоят, докато всички са прави. Ако работата Ви се състои в много телефонни разговори всеки ден, може да говорите, например, докато вървите по бягаща пътека. Може да подарите крачкомери на служителите си и да организирате състезание „най-много извървени крачки за седмицата“, за да предизвикате активност. Услуги за предоставяне на музика като Spotify могат да се използват за фонова музика, която умствено да стимулира служителите и да намали нивата на стрес.
 

Храната също е важна


Ключова част от здравословния начин на живот е и здравословната храна. Независимо колко малък е бюджетът Ви за кетъринг, винаги може да добавите към менюто плодове, ядки, суши или други полезни храни, когато се организират събирания, срещи и събития, вместо да купувате торти, сладки или бисквити. Здравословната храна е „храна за мозъка и тялото“.
 

Зонирайте офиса


Създайте работна среда, която да е като екосистема от различни зони. Всяка зона трябва да има точно предназначение спрямо различните задачи, които имат работниците. Разнообразието от зони е важно. Примери за такива зони са тиха зона, зона за разговори, зона за индивидуална работа, зона за разпускане, социална зона и други фокусирани зони. Те могат да се създадат с различни мобилни прегради, пердета или предварително уточнен интериорен дизайн, който естествено да обособи различните зони. Може също така да се построят физически стени, които да отделят зоните. Идеята е да се даде възможност на различните екипи да се чувстват автономни и независими на работното място. Също така, ако някой работник е напрегнат от крайни срокове или други неща, може да посети тихата зона и да работи от там, за да се понижат нивата му на стрес.
 

Качество на светлината и въздуха в офиса


Качеството на въздуха и достъпа до естествена светлина са съществени за здравето на служителите на работното място. Опитайте да не поставяте високи мебели пред прозорците и се опитайте да осигурите гледка навън за всеки от служителите си, ако това е възможно. Ако имате достатъчно късмет да имате и външна част, развийте потенциала ѝ. Ежемесечни барбекюта, срещи навън, когато времето позволява и окуражаването на служителите да хапват на въздух допринася за цялостната им настройка към работата.
 

Осигурете свързаност


Служители и посетители трябва да се чувстват свързани по между си. Комуникационните бариери в офиса трябва да се минимизират, където е възможно. Възможността служителите лесно да виждат кой е на работа и кой отсъства помага да се чувстват свързани, да чувстват подкрепа и да усещат себе си като част от един отбор. Почистването на офиса от ненужни неща спомага и за осигуряване на различни области, в които служителите могат да седнат и да помислят заедно върху нова концепция.

Ако за Вас са важни комфорта и качеството на живот на Вашите служители, ние от Сен-Гобен можем да предложим различни
интериорни решения. Можем да осигурим една по-здравословна среда на Вашите служителите чрез прилагане на подходящи строителни решения за Вашите нужди.

                                                                          6 начина да подобрите офиса си - интериорен дизайн