5 зелени града – вижте какво ги прави зелени

18.10.2017 г.
5 зелени града - вижте какво ги прави зелени - устойчиво строителство
Идеята зад „зелените градове“ е жилищните райони да се устроят по такъв начин, че замърсяването от човешката дейност да е възможно най-малко. Този процес е дълъг и сложен, но усилията, които полагат следните градове, ги нареждат в нашата класация.


Рейкявик, Исландия

Рейкявик е по-зелен от всякога, благодарение на постигнатия прогрес в Исландия и столицата през последните години. Една от сериозните стъпки, които са предприели в града, са автобусите в населеното място, които работят с водород. Електричеството и парното в града идва от възобновяеми източници на енергия - водно електрически централи и геотермални централи. Държавата прогнозира, че до 2050 година в нея няма да се използват твърди горива. Кметът на Рейкявик е заявил, че иска да направи града най-чистия в Европа. 


Портланд, САЩ

Подходът на „града на розите“ към архитектурното планиране и външните площи често му осигурява място сред класациите за най-зелени градове. Портланд е първият град в САЩ, който е разработил подробен план за справяне с емисиите от въглероден диоксид. В града има система от релсов и автобусен транспорт, както и велосипедни ленти. Тази система е въведена с цел да се намалят автомобилите по пътищата. 
 

Ванкувър, Канада

Уникалното местоположение на този град – от едната страна вода, от другата планина, го прави магнит за хората, които обичат природата. Този град черпи 90% от енергията си от възобновяеми източници. Ванкувър е лидер в производството на водно-електрическа енергия и продължава да се развива в тази насока - планира строеж на вятърни и соларни централи, както и ползване на енергия от приливи и отливи. Всички тези мерки се взимат с цел да се намали максимално използването на твърди горива. В града има над 200 парка и 25 километра плажна ивица. Градът е приел много сериозно тази задача и затова е изградил 100-годишен план за устойчиво развитие. 
 

Копенхаген, Дания

Със своите големи вятърни ферми и множеството велосипедисти, този град е зелена мечта. Градът изгради нови метро линии през 2000-та година, за да направи обществения транспорт по-достъпен и ефективен. Градът е носител на европейска награда за управление на околната среда. Наградата е получена в следствие на политиката на града за почистване на плавателните канали, както и внедряването на система за планиране на въздействието върху природата. 


Лондон, Англия

Когато кметът на Лондон – Кен Ливингстън, през ХХХХ г. разкри плана на града за справяне с промените в климата, това беше последната крачка към осъществяване на мисията. В плана са включени различни мерки като доставяне на 25 процента от използваната в града енергия от локални източници. Това ще намали емисиите на въглероден диоксид и ще повиши енергийната ефективност. Предвижда се, че въглеродният диоксид ще намалее с 60 процента в следващите 20 години. Този град е наложил и винетна система за достъп до центъра на града, за да се намали концентрацията на автомобили в тази част от Лондон. Винетната такса се определя от вида на автомобила, като джиповете плащат най-много, а електрическите и хибридните автомобили не заплащат нищо. 

Saint-Gobain, световен лидер за устойчиво местообитание, е компания, която насърчава устойчивото строителство и разработва новаторски решения за нови и реновирани сгради, които са енергийно ефективни, удобни, здрави и съответно опазващи природните ресурси. Нашите екологични продукти и решения са навсякъде - по улиците, в транспорта, сградите, инфраструктурата. Устойчивостта е неразделна част от потиката на Saint-Gobain и затова непрекъснато инвестираме в иновативни решения, способни да посрещнат основните предизвикателства на настоящето устойчиво икономическо развитие, енергийна ефективност и опазване на околната среда. Разработваме продукти и решения, които значително намаляват въздействието на сградите върху околната среда. Влиянието върху човешкото здраве е високо. Ето защо подходът ни към материалните цикли трябва да бъде напълно преразгледан. Трябва да разгледаме съществуващите сгради като материални банки: сградите (и продуктите) трябва да бъдат проектирани по начин, който да позволява деконструкция и оптимизирана повторна употреба и / или рециклиране на материалите.

Както виждате, „зелено“ не винаги означава буквално много растителност. Има много начини един град да стане зелен и за наша радост много градове вече правят първите си действия за постигането на тази цел. Наша отговорност е да опазваме природата, а имплементирането на мерки за нейното опазване в градовете е още една стъпка в правилната посока. 

Прочетете още статии