5 резултата, до които водят течовете в мазето

12.04.2018 г.
5 резултата, до които водят до течовете в мазето - строителни ремонти
Знаете ли, че от всички домове с мазе, 98% от тях ще имат теч на вода в един момент? Тези проблеми с мазето могат да са незначителни, но може да доведат и до много голям проблем, ако не се погрижите навреме. В много случаи течовете в мазето може да доведат до разрушения в имота или проблеми с основите. Поради тази причина това е проблем, който не може да си позволите да игнорирате.

Ще Ви представим някои от проблемите, които може да възникнат, ако не се справите с течовете в мазето. 

1.Обезцветяване на подовата настилка


Ако имате малък теч в мазето, който си е проправил път до пода или бетонната основа под него, това може да не Ви се струва голям проблем. Но тези петна може да бъдат много скъпи за почистване. Също така с времето може да се развият плесен и мухъл. Както знаем, тези неща са изключително вредни за здравето, особено при продължително излагане. Също така те се разпространяват във въздуха и с времето могат да причинят респираторни проблеми. Погрижете се за теча, за да не се налага да се справяте с по-сложни проблеми след време.
 

2.Ронене на стените


Наводнения или локализирани течове оставят петна върху стените, както и правят мазилката мека и ронлива. Положителното е, че лесно може да локализирате теча. Отрицателното е, че трябва да се справяте с последиците от теча, които в някои случаи могат да включват премахване на влажната мазилка и повторно измазване на стената, или при налична изолация да се смени част от нея. Ако вземете мерки навреме няма да се налага да правите скъп ремонт в бъдеще.
 

3.Плесен


Както споменахме по-рано, ако водата от теча остане в стените или в подовата настилка, бързо ще започне да се образува плесен. Плесента причинява симптоми, подобни на настинка, или дори смъртоносни болести. Най-добрият начин за предпазване от плесента е да изсушите всичко веднага, след като се е намокрило. Ако нещо не е изсъхнало до 24 часа, вече ще има образувала се плесен.
 

4.Големи пукнатини в основата


Ако имате пукнатина, през която е прониквала вода, бъдете сигурни, че това ще се повтори. С времето тези пукнатини ще стават все по-големи, защото преминаващата вода предизвиква ерозия, от което следва, че и водата ще стане още повече. Така се получава един омагьосан кръг, с резултат наводнено мазе след време.
 

5.Срутване на сградата


Ако отлагате ремонта на мазето прекалено дълго, основата на сградата може да отслабне поради постоянната ерозия. Това може да доведе до срутване на цялата Ви къща. Това, разбира се, е екстремен сценарии, но спуканите основи са много сериозен проблем. Типа пукнатини, които най-често причиняват сериозни проблеми, са хоризонтални, които вървят от единия край на стената до другия. Ако забележите такава пукнатина, веднага се свържете със строителен инженер.
 
Отстраняването на щетите от влагата в основите може да по-лек или по-тежък процес в зависимост от условията, но винаги трябва да се опитате да отстраните първопричината за навлизане на влага в помещенията. За да Ви помогнем с решаването на подобни проблеми, ние от Saint-Gobain разработваме специални смеси с цел
хидро-изолиране на основи и подземни помещения. Превантивно взетите мерки Ви гарантират дълга и безопасна експлоатация на жилището с години напред. А ако не можете да прецените кой продукт или тип решение е правилно за Вас, можете да ни изпратите Вашия въпрос за хидроизолациите – ние ще Ви отговорим.