5 неща, които ще направят дома Ви зен

09.10.2017 г.
Неща, които ще направят дома Ви зен - интериорен дизайн saint-gobain
В стресиращото ежедневие, в което живеем, е изключително трудно да намерим спокойствие. Една от възможностите ни е да създадем успокояваща среда у дома. Ето защо приложението на „зен“ принципите в интериорния дизайн е повишило популярността си в наши дни. Но какво точно означава зен? В интериорния дизайн зен се концентрира върху баланс, хармония и релакс.

Въпреки че зен не е конкретно описан дизайнерски стил и не идва с инструкции, често е асоцииран с минимализъм, простота и чистота на линиите. Зен е начин на подреждане на дома и създаване на атмосфера, която ни позволява да се освободим от стреса на ежедневието. Ако желаете да постигнете това в дома си, ще Ви покажем 5 прости стъпки, които ще помогнат.

 

1. Заложете на земни цветове

Зен дизайнът се концентрира върху натурални цветове в меки тонове - бяло, сиво, отенъци на бежаво. Тези цветове имат способността да предизвикват чувство на релаксация и спокойствие. Цветовата хармония между различните елементи в дома Ви е много важна, както и визуалното преливане между мебели, стени и подове.

За да подчертаете черно-бяла стая, може да изберете комбинация от доминантен цвят и отделни предмети за акцент в друг цвят. За да създадете разнообразие сложете различни нюанси на любимия си цвят, които да ползвате за акцентиране на избран от Вас елемент.

 

2. Поставете мекота под краката си


Паркетът е добър избор, както и масивните дървени подове. Бял, сивкав или всеки друг светъл цвят са особено подходящи. Може да изберете друг цвят ако се съчетава добре с останалата част от стаята.

Третираните със смола подове са изключително комфортни за модерна атмосфера. Вълнените килими предоставят много комфорт, но изискват повече поддръжка. Въпреки това ако изберете килим, ще засилите зен атмосферата в дома. Винаги съобразявайте цветовете - той трябва да съвпада с цвета на пода.

 

3. Изберете натурални и леки материи


Материите са под същото правило, като останалото в зен – натурални, леки и удобни. Един от най-важните елементи във Вашия зен декор са пердета. Те дават усещане за интимност, намаляват шума и блокират въздушните течения. Заложете на естествени материи като лен и вълна.
Внимавайте при избора на корниз. Ще е жалко да имате красиви пердета и корниз, който не пасва.

 

4. Сведете орнаментите и декорациите до минимум


За декорациите по стените важи същото правило – простота. Избягвайте колекции от картини или снимки, а оставете само тези, които са изключително важни за Вас. За да придадете още повече хармония на библиотеката си, подвържете книгите си с черно-бяла хартия.
 

5. Зеленината внася спокойствие


Зеленият цвят на растенията придава успокояващ ефект, а правилните растения ще пречистват въздуха в дома Ви. Въпреки това избягвайте растения, които имат нужда от специални грижи или имат неприятен аромат. Дръвчетата „Бонзай“ са подходящ избор и често намират място в зен декора.

Елиминирането на стреса е много важно, а какво по-добро от това да се приберете и Вашия дом да излъчва спокойствие. Постигането на цветова хармония както и подходящо съчетаване на мебелите, ще Ви даде така желаната релаксираща среда у дома. Прочетете още статии