5 града, показващи пътя към градската иновация

19.07.2018 г.
5 града, показващи пътя към градската иновация
В статия на WSJ, над дузина експерти споделят кои градове си заслужава да гледаме, за да разберем кои идеи за развитие на градската среда имат най-голям потенциал.

Вместо да избират очевидните световни мегаполиси като Ню Йорк, Токио, Джакарта или Шанхай, те вземат за пример много по-малки градове. Всеки от експертите се съгласява, че избраните градове са далеч от перфектни, но правят някои страхотни неща в сферата на развитието на градската среда.

 

Ето кои са тези 5 града:

 

Сингапур


Това, което прави Сингапур забележителен, е как управлява своите изключително лимитирани ресурси. Градът е в ситуация, в която градовете по целия свят ще се озоват много скоро. Сингапур е „градска иновация под ограничения“, казва Edward Glaeser, професор по икономика в Харвард. „Ако имате малко количество земя – трябва да сте сигурни, че не я пропилявате!“.

Сингапур е въвел редица мерки за регулиране на трафика. Градът е пионер в налагането на допълнителни такси за шофьорите, които карат безцелно в централния бизнес квартал по време на час пик. Има въведена квота, която ограничава броя на новорегистрирани превозни средства. Сега градът иска да иде още по-далеч, като цели да променя тол таксите в зависимост от трафика и времето от деня. Това ще се реализира чрез сателит, който пресмята точно колко е карал всеки шофьор.

Друг дефицитен ресурс на Сингапур е водата. Две инсталации за обезсоляване могат да „произведат“ около 450 милиона литра вода дневно, преработвайки морска вода. Въпреки, че числото изглежда внушително, това е около една четвърт от количеството, нужно на града. Дъждовната вода също се събира по умен начин. Две трети от водата, която минава по улиците, се събира за питейни нужди или за тоалетните. Летище Changi събира дъждовна вода от пистите и я складира в цистерни.


Детройт, Мичиган


Детройт се издига от пепелта. След банкрута си през 2014 година парите на града започват да се използват благоразумно, за да се възстановят най-бедните райони. За да постигнат това, те изпробват някои радикални решения. В области, в които нормалните дейности за развитие не работят, данъците ще бъдат намалени. С това се цели да се окуражат предприемачи, които да възстановят тези области. Със субсидия от 75 хиляди долара от Knight Foundation, градският отдел по благоустройството иска да изгради генерална програма за всеки, който иска да започне нов бизнес или да строи в тези области. Градът е узрял за сух урбанизъм, стил в градското планиране, който цели да намали регулаторната хватка и да поощри бизнеса, разработвайки квартали с микс от къщи, работни пространства и магазини.
 

Хюстън 


Хюстън се справя успешно с липсата на зониране в града. Бързата реконструкция на изоставени райони се осъществява, като се махат препятствията пред предприемачите. Резултатът е бърз растеж без бърза инфлация на цените на имотите, правейки ги достъпни за новодошли.
 

Ванкувър, Канада: ходене за здраве


Ходенето е най-добрата и здравлословна опция за транспорт в града. Ванкувър иска да превърне здравето в най-голям приоритет. За да постигне това, на пешеходците се дава приоритет при дизайна на пътищата. Пример за това са светофари, контролирани от пешеходците, на натоварени улици.

Правилата за зониране във Ванкувър окуражават насищане на различни неща на разстояние, достатъчно малко, за да се върви пеша. Ванкувър е на пето място по ходене на своите жители в света.

 

Меделин, Колумбия: Инфраструктура за включване


Меделин разполага едни от най-иновативните си проекти в най-бедните и престъпни квартали - за външни ескалатори. Някои са високи 400 метра и преминават през няколко площада по пътя. Независимо от това колко изумителни са тези проекти, по-изумителен е резултатът. Чрез строеж първо в бедните райони, Меделин постига транспортно равенство между изолирани и бедни до скоро райони и по-урбанизираните райони. След въвеждане на политиките на града за по-добра градска среда в тези райони, в тях престъпността е намалена, а надеждата у хората за по-добро бъдеще и възможности за реализация се е повишила.