4 нови начина за решение на енергийния проблем

12.07.2018 г.
4 нови начина за решение на енергийния проблем - устойчиво развитие, енергийна ефективност
Изчерпването на изкопаемите енергийни ресурси все повече наближава, а мисленето за нови начини за производство на енергия е ключово, за да не изпаднем в ситуация на енергиен дефицит. Нека разгледаме 4 нови начина, които според нас ще ни приближат към едно по-устойчиво развитие.
 

Създаване на батерия за кола, която издържа 1000 км


Светият Граал на електрическите автомобили е създаване на батерия, която да има по-голям пробег, с цел да се премахнат притесненията у потребителите, че батерията ще свърши по средата на пътуването. Повечето електрически автомобили имат пробег от около 160 километра, но учени от IBM са се концентрирали в подобряване на технологията. През 90-те години изследователи предлагат разработката на батерия, в която да се комбинират литий и кислород. Днес IBM и още 50 други лаборатории работят върху подобряването на тази батерия, така че да позволят пробег над 1000 километра. 

Предизвикателствата са големи, като например презареждането на батерията и циклите на презареждане. Също така, за да може батерията да доставя енергията достатъчно бързо, е нужна скъпа нанотехнология.

 

Впрягане на слънчевата енергия


След като идеята за студен синтез се провали, идеята за по-достъпен начин да се имитира създаването на енергия от слънцето стана шега сред научните среди. Но това може да се промени!

Малка канадска компания, наречена General Fusion, създава нова технология - магнетизиран насочен синтез, която струва само фракция от цената на другите 2 съществуващи решения. Този частно финансиран проект е привлякъл 32 милиона долара от инвеститори, включително генералния директор на Amazon Jeff Bezos. Това не е традиционният начин при разработване на научни проекти. При повечето проекти само правителството има достатъчно финансов ресурс за развитието им. Но компанията обещава резултати до 5 години и до тук покрива своите настоящи цели.

 

Създаване на електричество в космоса


Днес космическите соларни станции звучат прекалено футуристично, но учени в САЩ и Япония усилено работят върху идеята, тъй като се предвижда космическите пътувания и соларните панели да стават все по-достъпни с времето.

Как ще работи?

Соларни панели ще орбитират земята, имунизирани към дъжд, облаци и нощ, събирайки слънчева енергия 24 часа на ден, 7 дни в седмицата. Тези панели ще са 43 пъти по-ефективни от тези на Земята, казва полковник M.V. Smith, който е изучавал концепцията в НАСА. Сателитите ще излъчват енергията към Земята под формата на микровълнова радиация. Може би това Ви звучи невероятно, но John Mankins, бившият водещ на разработка на напреднали концепции в НАСА, е провел успешни тестове в Хавай, изпращайки електричество безжично между два острова.

Проблемът е в цената. Построяването на голяма соларна ферма в космоса може да струва милиарди към момента. Но построяването на нови типове ракети, които намаляват цената на космическите пътувания, както и понижаването на цената на соларните панели превръщат този проект повече в наука отколкото във фикция.

 

Био гориво от морето


В състезанието за намиране на икономически рентабилно био гориво, изследователи са насочили вниманието си към нов изненадващ източник – водорасли. Докато производството на евтино гориво от алги се оказва трудно, потенциалните предимства на водораслите са големи. Това е едно от най-бързо растящите растения в света, няма нужда от торове, изисква по-малко площ от сухоземните култури, а произведеното от водорасли гориво отделя по-малко въглероден диоксид от настоящия шампион – царевицата.

По-важното – повече от половината суха маса във водораслите е захар, която според учените е новия петрол. Това е така, защото захарта може лесно да се превърне в етанол или бутанол. Стартъпът Bio Architecture Lab е започнал да си партнира с DuPont, лабораториите на американското енергийно министерство и норвежка компания под името Norway’s Statoil, с цел да се разработят нужните химикали за отключване на енергията от захарта и превръщането ѝ в по-евтино от алтернативите био гориво.